Клиника за ОРЛ и МФХ

 Клиника за оториноларингологију и максилофацијалну хирургију,
Клинички центар Србије, Београд 11 000, Пастерова бр 2                     
Тел. (Факс) + 381 11 26 43 694, Мејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. ; Сајт: www.kcs.ac.rs

Заказивање прегледа


Увођењем Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС) у здравствени систем Републике Србије, промењен је начин заказивања прегледа у Клиници за ОРЛ и МФХ КЦС.

Прве прегледе за пацијенте у Клиници за ОРЛ и МФХ КЦС, као терцијерном нивоу здравственог система у Србији, заказује електронским путем ИЗАБРАНИ ЛЕКАР или ЛЕКАР СПЕЦИЈАЛИСТА одговарајуће гране медицине са примарног нивоа - Дома здравља, или са секундарног нивоа - из одговарајућег Клиничко болничког центра.

Клиника за оториноларингологију и максилофацијалну хирургију је водећа здравствена и научно-истраживачка установа у Републици Србији и околним земљама. Од оснивања представља наставну базу Медицинског факултета у Београду за редовну и последипломску наставу из оториноларингологије, максилофацијалне хирургије, аудиологије, фонијатрије, дефектологије, онкологије, опште медицине, ургентне медицине, анестезиологије,специјалистичких струковних студија за медицинске сестре и многих других медицинских области.

Клиника је наставна база за студенте Високе здравствене школе струковних студија у Београду.

Захваљујући труду и ентузијазму лекара ове Клинике настале су оториноларинголошке клинике и наставне базе у Новом Саду, Нишу, Приштини и Крагујевцу, као и бројна оториноларинголошка одељења у Србији и околним земљама.

Клиника је основана 1924. године као прва клиничка оториноларинголошка установа у Србији под називом Клиника за грло, уво и нос Медицинског факултета у Београду, први управник био је Проф др Љубиша Вуловић (све до 1946.) , који је уједно био и први наставник оториноларингологије. На данашњој адреси, Клиника је од 1983. године.

Од 1946. године, руководиоци Клинике били су: Проф др Милан Фотић (до 1953.), Проф др Срећко Подвинец (до 1969.), Проф др Драгослав Савић (до 1979.), Проф др Часлав Ђоковић (до 1983.), Проф др Боривоје Крејовић (до 2000.), Проф др Гојко Стојичић (до 2001.) и Проф др Војко Ђукић (од 2001-2013.)


На Клиници за ОРЛ и МФ хиругију која је под тим називом од 1977 г. запослено је 32 лекара, 24 лекара специјалиста оториноларинголога, 4 лекара специјалиста МФ хирургије, један лекар специјалиста интерне медицине, 3 лекара на специјализацији из оториноларингологије. Медицинских сестара-техничара укупно је 99, са средњом стручном спремом 74, са вишом стручном спремом 21, са високом стручном спремом 4. На Клиници је запослено 12 здравствених сарадника 12 и 30 немедицинских радника . Четири лекара имају субспецијализаију – два фонијатра, један аудиолог иједан кардиолог.

На клиници за ОРЛ и МФ хирургију ради 9 професора, 4 доцената и 5 асистената. Магистра наука је 10 и доктора наука 17. У редовној и последипломској настави учествује 18 лекара.

Прва од клиника КЦС, Клиника за ОРЛ и МФХ од 2007. године имплементирала је комплетан информациони систем за обраду података пацијената.

ОРГАНИЗАЦИОНА СТРУКТУРА:

УПРАВА

ДИРЕКТОР
Проф. др Ненад Арсовић
тел. (+381 11) 2643-694, 3662-208
орл@кцс.ац.рс

ЗАМЕНИК ДИРЕКТОРА
Проф. др Милован Димитријевић
тел. (+381 11) 2643-694

ПОМОЋНИК ДИРЕКТОРА
Проф. др Владимир Ђорђевић
тел. (+381 11) 2643-694; 3662-578


ГЛАВНА СЕСТРА - координатор за здравствену негу
ВМС Тања Ердељановић, спец. стр. сестра
тел. (+381 11) 3662-210
tanja.erdelј Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

НАЧЕЛНИК ОДЕЉЕЊА ЗА ЗДРАВСТВЕНУ АДМИНИСТРАЦИЈУ, ЗДРАВСТВЕНО САРАДНИЧКЕ И НЕМЕДИЦИНСКЕ ПОСЛОВЕ
Дипл. инг. Марија Божовић
тел. (+381 11) 3662-209

ПОЛИКЛИНИЧКО - ДИЈАГНОСТИЧКА СЛУЖБА
(Радно време – сваким радним даном од 07 до 15 часова)

НАЧЕЛНИК
Проф. др Предраг Станковић тел. +381 11 36 62 572
ГЛАВНА СЕСТРА

1. ОДЕЉЕЊЕ ЗА СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ ПРЕГЛЕДЕ И ПРИЈЕМ

НАЧЕЛНИК ОДЕЉЕЊА - Доц. др Зоран Дудварски
ГЛАВНА СЕСТРА - ВМС Снежана Векић тел. +381 11 3662-226

 • Амбуланта за консултације и пријем тел. +381 11 36 62 226
 • Амбуланта за конзилијарне прегледе  тел +381 11 36 62 588

Онколошки конзилијум ради већ више од 50 година, у раду учествују сви лекари Клинике као и лекари Института за онкологију и радиологију Србије који се баве радио и хемиотерапијом.

 • Амбуланта за одрасле  +381 11 36 62 223
 • Амбуланта за максилофацијалну хирургију +381 11 36 62 589
 • Амбуланта за децу +381 11 36 62 224

Све амбуланте поседују савременију дијагностичку опрему, а у оквиру службе функционише и операциона сала предвиђена за мање оперативне захвате. Годишње се обави преко 100.000 специјалистичких прегледа и 10.000 дијагностичких услуга од којих знатан део представљају високоспецијализоване интервенције.  У Служби ради 9 лекара специјалиста, 3 више медицинске сестре и 10 медицинских сестара- техничара

2.ОДСЕК ЗА УРГЕНТНА СТАЊА
(Радно време од 00 до 24 часа) тел. (+381 11) 26 43 666, 36 62 205

Током 24 часа целе календарске године обрађују се сви амбулантно- поликлинички болесници, као и сва ургентна стања из ОРЛ и МФХ области као што су: повреде, гушења, страна тела дисајних путева и једњака, крварења, компликације других обољења са реперкусијом на ОРЛ и МФХ подручју. Дежурне екипе такође обављају по позиву све консултативне прегледе и хируршке интервенције у другим Клиникама и Центтрима Клиничког центра Србије.

У Одсеку раде најмање 2 лекара специјалиста по распореду и 2 медицинске сестре- техничара.

3. ОДСЕК ЗА РИНОАЛЕРГОЛОГИЈУ  

ШЕФ ОДСЕКА вд Доц. др Владимир Нешић
ГЛАВНА СЕСТРА - ВМС Снежана
Петровић тел. +381 11 3662-230

Одсек за Риноалергологију бави се дијагностиком и терапијом ринолошких и имуноалерголошких обољења и стања ОРЛ регије, и са њом повезаних и суседних и удаљених органа. Посебна пажња је посвећена морфолошкој и функционалној дијагностици и лечењу фиксних стеноза нервног кавума, инфламационих стања слузнице носа и параназалних синуса, алерголошких стања горњих и доњих дисајних путева, селекцији ринолошких болесника за медикаментно лечење, функционалну и касичну ринохирургију и процену ефеката антиинфламационог, антиалегијског и хирушког лечења.

2. ОДСЕК ЗА ФОНИЈАТРИЈУ

ШЕФ ОДСЕКА
- Проф др Предраг Станковић  тел. +381 11 36 62 572
ГЛАВНА СЕСТРА - ВМС Наташа Кенић - стр.сес.спец. тел. +381 11 36 62 227

Одсек за фонијатрију се бави превенцијом, дијагностиком и лечењем свих поремећаја говорног, певаног и професионалног гласа као и свим поремећајима артикулације. У оквиру веома добро организоване интердисциплинарне сарадње дијагностикују се и лече сви поремећаји комуникације.

3. ОДСЕК ЗА АУДИОЛОГИЈУ И ВЕСТИБУЛОЛОГИЈУ

ШЕФ ОДСЕКА
– Проф др Боривој Бабић тел. +381 11 36 62 229
ГЛАВНА СЕСТРА - ВМС Раденка Живковић тел. +381 11 36 62 229

Одсек за аудиологију и вестибулологију се бави дијагностиком и рехабилитацијом поремећаја чула слуха и равнотеже. У одсеку се обављају следећа испитивања : аудиометрија (тонална лиминарна, супралиминарна и говорна), импедансметрија (тимпанометрија и акустички рефлекс), отоакустичке емисије, аудитивни евоцирани потенцијали, испитивање функције чула за равнотежу и функције фацијалног живца.


4. ОДСЕK ЗА АУДИОЛОШKУ РЕХАБИЛИТАЦИЈУ ДЕЦЕОдсек за аудиолошку рехабилитацију деце се већ више од 50 година бави раном дијагностиком и рехабилитацијом деце са најтежим оштећењима слуха и унапређем квалитета њиховог живота.  Рехабилитују се деца из наше земље и региона уз примену најсавременије технологије као што су  дигитални слушни апарати, кохлеарни импланти и ФМ системи. Највећи преокрет у рехабилитацији особа са веома тешким оштећењем слуха донело је увођење кохлеарне имплантације. Ову методу у лечењу и рехабилитацији деце у Kлиници за ОРЛ и МФХ увео је Професор др Ненад Арсовић 2003. године. У нашој  установи успешно је обављено  више од  150 кохлеарних имплантација, а поред деце која су оперисана у нашој Kлиници на рехабилитацији  се налазе и  деца имплантирана у другим центрима.

У Одсеку за аудиолошку рехабилитацију деце Kлинике за ОРЛ и МФХ се врши  рана дијагностика  и рехабилитација деце оштећеног слуха са слушним апаратима и/или кохлеарним имплантима. Kористе се савремене дијагностичке и рехабилитационе методе код пацијената  старости од 0 до 26 година
Дијагностичке процедуре, које се обављају у одсеку су:

 • оториноларинголошки преглед
 • акуметријски тестови (звучне виљушке)
 • стандардна и високофреквентна тимпанометрија, испитивање функције Еустахијеве тубе
 • акустички рефлекси (ипси и контралатерални, праг рефлекса, тест замора рефлекса)
 • тонална лиминарна аудиометрија
 • говорна аудиометрија у слободном пољу
 • скрининг слуха код новорођенчади – отоакустичке емисије (ТЕОАЕ, ДПОАЕ), ААБР
 • аудитивни евоцирани потенцијали можданог стабла (БЕРА)
 • проба и штеловање слушних апарата
 • фитинг кохлеарног импланта

Трајање оториноларинголошког прегледа са аудиолошком обрадом креће се од 30 минута до 3 сата, у зависности од  примењених дијагностичких  процедура  и  сарадљивости детета.


Дефектолошка дијагностика обухвата  процену функције слуха, комуникације, говорно-језичких способности, моторике и графомоторних способности детета. Рехабилитација слушања и говора обухвата вежбе за развој слушања и говора.


Рехабилитациони третман у зависности од узраста детета  траје  од 30 минута до 1 сата и спроводи  се свакодневно.


Психолошки преглед  се састоји у процени интелектуалних способности, социјалне и афективне зрелости детета, а у циљу диференцијалне дијагностике деце код које је дошло до кашњења у развоју говора. Током рехабилитационог третмана психолог наставља да прати развој детета, пружа подршку и савете родитељима за однос и рад са својим дететом.


За преглед је потребно донети прописно оверен упут и здравствену легитимацију, а заказивање се врши путем Интегрисаног здравственог информационог Система .


Пацијент се за први специјалистички преглед  упућује  код специјалисте оториноларинголога (др Биљана Kрстић), а за аудиолошку рехабилитацију код дипломираног дефектолога (Даница Мирић, Дијана Радовић, Мирјана Бабић, Татјана Петровић, Рената Марковић,  Данијела Анђић и Маја Мирић).


Радно време Одсека  је од 07 30 до 14 30х.

У Одсеку за Аудиолошку рехабилитацију деце раде:

 • специјалиста оториноларингологије
  Др Биљана Kрстић
 • главна медицинска сестра
  Вмс Милана Босић
 • медицинска сестра
  Биљана Стојковић, Александра Чуровић
 • дипломирани дефектолози, сурдоаудиолози
  Даница Мирић, Дијана Радовић, Мирјана Бабић, Рената Марковић, Татјана Петровић, Данијела Анђић, Маја Мирић
 • психолог
  Наташа Степановић

Телефон Одсека је 011/ 2433933 за додатне информације.

5. ТИМ ЗА НАУЧНО ИСТРАЖИВАЧКИ РАД

СЛУЖБА ЗА СТАЦИОНАРНО ЛЕЧЕЊЕ


Клиника располаже са 115 болесничких кревета. Годишње се хоспитално лечи око 3500 болесника са најсложенијим стањима и обољењима главе и врата. На високом стручном и професионалном нивоу је микрохирургија ува у збрињавању запаљења, повреда, конгениталних малформација и тумора. Успешно је развијена метода кохлеарног импланта у лечењу глувоће деце и одраслих. Уведена је метода функционалне ендоскопске хирургије синуса. Операције из домена реконструктивно- пластичне и функционалне хирургије носносинусне регије, као и хируршко лечење обољења максилофацијалне регије у самом су врху по квалитету и обиму рада. Хируршка терапија малигних тумора ОРЛ и МФХ регије, а посебно карцинома ларинкса и усне дупље доминира у хируршком раду обзиром да је више од половине одраслих болесника хоспитализовано због малигних болести. Лечење малигних тумора ОРЛ и МФХ регије спроводи се по савременим протоколима у оквиру конзилијума, применом најсавременијих функционалних и реконструктивних метода.

ОДЕЉЕЊЕ ЗА ЕНДОСКОПИЈУ СА ДНЕВНОМ БОЛНИЦОМ (4 постеље)

НАЧЕЛНИК
– Проф др Војко Ђукић  тел. (+381 11) 26 43 694, 36 62 208
ГЛАВНА СЕСТРА- ВМС Светлана Павловић тел. (+381 11) 36 62 212

У одељењу се обавља ларингомикроскопска дијагностика и микрохирушка ендоскопска терапија бенигних стања и дијагностика малигних тумора ларингса.Такодје се обавља трахеобронхоскопија и езофагоскопија, уклањање страних тела једњака и доњих дисајних путева.

У одељењу раде 3 лекара специјалиста, један специјалиста интерне медицине субспецијалиста кардиолог, 2 медицинске сестре.


ОДЕЉЕЊЕ 1 - ДЕЧИЈЕ СА ИНТЕНЗИВНОМ НЕГОМ (20 постеља)

НАЧЕЛНИК
- Проф. др Ненад Арсовић тел. +381 11 3662-213
ГЛАВНА СЕСТРА - ВМС
Сања Вукобратовић тел. +381 11 3662-213

У оквиру дечијег одељења се спроводи дијагностика и лечење урођених аномалија, повреда, страних тела, запаљења, тумора као и других ОРЛ И МФХ обољења. Хабилитација и рехабилитација слуха и говора код особа које су наглуве, као и код особа којима је уграђен кохлеарни имплант, такође се обавља у оквиру овог одељења. Најчешће операције су тонзилектомија и аденоидектомија, имплантација аерационих цевчица у уво, хирушко лечење хроничног запаљења средњег ува, езофагоскопија и трахеобронхоскопија, ендоскопска хирургија синуса, хирушко лечење конгениталних аномалија, кохлеарна имплантација.

У раду одељења учествује 3  лекара специјалиста и 10 медицинских сестара. У саставу одељења је операциона сала прилагођена раду са децом.

ОДЕЉЕЊЕ 2 - ИНТЕНЗИВНА НЕГА (18 постеља + 1 апартман)

НАЧЕЛНИК - Проф др Јовица Миловановић тел. +381 11 3662-217
ГЛАВНА СЕСТРА - ВМС Тања Костић тел. +381 11 3662 214


У одељењу интензивне неге се лече болесници којима је неопходан сталан лекарски надзор, континуирано праћење виталних параметара и вештачка вентилација.

У раду одељења учествује 5 лекара специјалиста, 11 виших медицинских сестара и 10 медицинских сестара- техничара.

ОДЕЉЕЊЕ 3 - ОПЕРАЦИОНИ БЛОК (Укупно 4 операционе сале)

НАЧЕЛНИК – Доц. др Александар Тривић +381 11 3662-213
ГЛАВНИ ИНСТРУМЕНТАР - ВМС Јасмина Стевановић +381 11 3662-141

Операциони блок поседује четири савремено опремљене операционе сале са два операциона микроскопа, савременим стубом за ендоскопске операције.

У операционом блоку ради 14 медицинских сестара инструментарки, 3 са вишом медицинском школом.

ОДЕЉЕЊЕ АНЕСТЕЗИОЛОГИЈЕ

НАЧЕЛНИК
- Мр. сци. мед Јованка Николић, тел. +381 11 3662-137
ГЛАВНА СЕСТРА: ВМС Гордана Милошевић

Одељење припада Центру за анестезиологију и чине га 6 специјалиста анесезиологије и реанимације, 3 више медицинске сестре и 11 медицинских сестара-техничара

ОДЕЉЕЊЕ 4 - РИНОЛОГИЈА (20 постеља)

НАЧЕЛНИК - Проф. др Снежана Јешић тел. +381 11 3662-593
ГЛАВНА СЕСТРА -
ВМС Снежана Благојевић тел. +381 11 3662-218

Одељење се бави урођеним аномалијама носа и септума, повредама и крварењима из носа, као и запаљењима носа и параназалних синуса и њихових компликација, туморима носа и запаљењима и туморима ждрела и урођеним аномалијама, повредама и запаљењима ларингса.

У раду одељења учествује 3 лекара специјалиста, 2 више медицинске сестре и 5 медицинских сестара- техничара

ОДЕЉЕЊЕ 5 - ОТОЛОГИЈА (20 постеља)

НАЧЕЛНИК - Проф. др Снежана Јешић тел. +381 11 3662-593
ГЛАВНА СЕСТРА -
ВМС Снежана Благојевић тел. +381 11 3662-218

Одељење се бави урођеним аномалијама, повредама и запаљењима спољашњег, средњег и унутрашњег ува, поремећајем функције нервуса фациалиса и поремећајем центра за равнотежу и вртоглавицама као и туморима спољашњег, средњег и унутрашњег ува.

У раду одељења учествује 3 лекара специјалиста, 2 више медицинске сестре и 5 медицинских сестара- техничара

ОДЕЉЕЊЕ 6 - МАКСИЛОФАЦИЈАЛНА ХИРУРГИЈА (12 постеља)

НАЧЕЛНИК – Проф. др Милован Димитријевић +381 11 3067-135
ГЛАВНА СЕСТРА - ВМС Цмиљана Димић - спец. стр. сестра тел. +381 11 3662-142

Одељење се бави урођењим аномалијама и развојним деформитетима лица и скелета лица, повредама меких ткива лица, усне дупље, костију лица и вилица, запаљењима меких ткива лица, усне дупље, пљувачних жлезда и дентогеним инфекцијама (апцеси и флегмоне). Одељење се бави и хируршким лечењем тумора коже лица, усне дупље, пљувачних жлезда, тумора костију лица и вилица, пластичним и реконструктивним захватима меких ткива лица и костију лица, обољењима виличног зглоба, неуралгијом нервуса тригеминуса и естетском хирургијом лица.

У раду одељења учествује 6 лекара специјалиста, 2 више медицинске сестре и 6 медицинских сестара- техничара

ОДЕЉЕЊЕ 7- ОНКОЛОГИЈА - ЛАРИНГОЛОГИЈА - ПОЛУИНТЕНЗИВНА НЕГА  (20 постеља)

НАЧЕЛНИК - Доц. др Владимир Ђорђевић  тел. +381 11 3662-278
ГЛАВНА СЕСТРА - ВМС
Милић тел. +381 11 3662-221

Одељење се бави дијагностиком и терапијом бенигних и малигних тумора ларингса. Палијативном негом и збрињавањем онколоских болесника ОРЛ регије.

У раду одељења учествује 3 лекара специјалиста, 7 виших медицинских сестара и 7 медицинских сестара- техничара

Клиника у свом саставу располаже модерно опремљеном биохемијском лабораторијом, лабораторијом за хистопатолошку анализу, апотеком, библиотеком и две сале за састанке и предавања