У Клиници за гастроентерологију забрањене посете због шуге

Све посете Клиници за гастроентерологију од данас су забрањене, јер је шугом заражено 16 запослених и то 15 медицинских сестара и један помоћни радник, потврдила је Тањугу начелница Одељења за превенцију и контролу болничких инфекција КЦС Весна Миољевић.

Миољевић је нагласила да је извор инфекције пацијент који је смештен на интензивној нези ове клинике и да је заражено особље које је било у контакту са њим.

Заражено особље је под контролом лекара специјалисте дерматовенеролога и сви су послати на кућно лечење.
"Од уторка су забрањене посете интензивној нези, забрањен је пријем на интензивну негу, а од данас су забрањене посете и на самој Клиници за гастроентерологију", нагласила је Миољевић.

Код пацијента који је "резервоар инфекције" пре четири дана дијагностикована је "норвешка шуга", а како објашњава др Миољевић реч је о облику шуге који је инфективнији од класичног облика.
"Код овог облика шуге на површини коже зараженог налази се већи број узрочника. Присуство на кожи олакшава брже преношење са оболеле на здраву особу. То је разлог што су медицински радници који су били у контакту са овом особом оболели", нагласила Миољевић.

Она је додала да међу пацијентима нема заражених и да ће сви пацијенти са интензивне неге који су са зараженим били у контакту, а којим здравствено стање дозвољава, бити отпуштени кући.
"За сада ће на одељењу интензивне неге остати пацијент код кога је дијагностикована шуга и један пацијент који због свог здравственог стања не може бити упућен на кућно лечење", објашњава она.

Без обзира на смањен број медицинских сестара, Миољевић каже, да ће бити обезбеђен рад интензивне неге и осталих одељења на Клиници за гастроентерологију.

Шуга је заражна инфекција коже, промене су углавном јављају на рукама и прегибним површинама, а зараза се шири директним контактом са оболелима.

Обољење је излечиво уз одговарајућу терапију.

Taњуг