Светски дан Мултипле склерозе - Отворена клиника

Мултипла склероза (МС) је хронично, запаљенско, демијелинизационо и неуродегенеративно обољење централног нервног система (мозга и кичмене мождине).

Сматра се да се МС јавља код генетски предиспонираних особа под утицајем фактора спољашње средине (инфекције, пушење, изложеност сунчевој светлости/унос витамина Д). Болест најчешће почиње између 20. и 40. године живота, мада се може јавити и у детињству, али и код старијих особа. Ово обољење, које се двоструко чешће јавља код жена, представља најчешћи узрок нетрауматског инвалидитета код млађих људи. Број оболелих од ове болести у свету је достигао два милиона, а процењује се да је у Србији од МС оболело око 5500 људи.

МС је хронично обољење које, на жалост, за сада није могуће излечити. Међутим, неки нама већ добро познати, али и новији лекови, имају могућност да модификују природни ток болести, т.ј. да одложе или чак спрече појаву тешког степена неуролошке онеспособљености. Савремени концепт лечења МС налаже индивидуализовани приступ, који не подразумева само најоптималнији избор лекова у сваком индивидуалном случају, већ мултидисциплинарно сагледавање свих потреба оболелих од МС са обзиром да ово обољење са собом не носи само неуролошке симптоме већ и низ психолошких, социјалних, а често и егзистенцијалних проблема.

Клиника за неурологију Клиничког центра Србије, као водећа неуролошка установа у земљи, следи важеће светске препоруке у третману неуролошких болести и у приступу оболелима од МС негује мултидисциплинарни приступ. У склопу оваквог приступа се на Клиници за неурологију Клиничког центра Србије одржава и здравствено-васпитни рад са оболелима од МС и члановима њихових породица, под називом "ОТВОРЕНА КЛИНИКА". Овом активношћу ће се Клиника за неурологију Клиничког центра Србије, придружити обележавању светског дана МС, отворивши још једном своја врата свима који, директно или индиректно, носе бреме МС.

Under Pressure Мултипла склероза: живот под притиском