Едукативна радионица “Исток сусреће запад у Србији”

У петак 4. и суботу 5. јула, у сали за катетеризације на I спрату Поликлинике КЦС водећи интервентни кардиолози: Prof. Antonio Colombo, San Raffaele Hospital and Columbus Hospital, Milan, Italy, Prof. Sunao Nakamura, Cardiovascular Center, New Tokyo Hospital, Chiba, Japan i Prof. Gerald Werner, Klinikum Darmstadt GmbH, Darmstadt, Germany, обавили су 12 комплексних интервенција на крвним судовима срца.

Едукативна радионица на којој су угледни гости одржали предавања и на којој је се уживо преносило свих 12 интервенција је симболнично названа Изазови и решења у комплексним перкутаним коронарним интервенцијама: Исток сусреће запад у Србији (Challenges and Solutions in Complex PCI 2014: East Meets West in Serbia). Разлог за овај наслов је чињеница да је проф. Накамура председник Јапанског удружења за интервенције на хронично запушеним артеријама срца, а проф. Werner председник истоименог европског удружења, док је проф. Colombo први експерт у овој области у свету и пионир у многим иновацијама које су довеле до веома ефикасног и безбедног лечења срчаних обољења без потребе за хируршком интервенцијом и општом анестезијом.

У раду wорксхопа су активно учествовали кардиолози из свих 13 центара у Србији у којој се ове интервенције раде, а на свакој процедури је угледним интернационалним експертима асистирало по двоје наших кардиолога из различитих центара.

На конференцији за медије уприличеној тим поводом говорили су: проф. Миљко Ристић, проф. Горан Станковић, prof. Antonio Colombo, prof. Sunao Nakamura, prof. Gerald Werner и доц. Арсен Ристић.