Нова метода уградње срчаних залистака у КЦС

У Клиници за кардиохирургију Клиничког центра Србије данас су урађене четири операције срчаних залистака новом методом која до сада није рађена код нас - уградња срчане валвуле која се не шије.

Директор КЦС проф. Миљко Ристић објашњава да се пацијентима грудни кош отвара али да се, за разлику од досадашњих операција, не шије срчани залистак што омогућхава бољу прокрвљеност, операција краће траје и пацијент је краће на вантелесној циркулацији.

Током операције срце се заустави и његову функцију преузима машина. Није добро да пацијент буде дуго на вантелесној циркулацији јер то изазива промене на другим органима. Најважније је период док срце стоји свести на минимум. Уградња валвуле материјалом који се користи сада траје три до шест сати, док је јутрос први пацијент оперисан овом методом на вештачкој циркулацији био 41 минут, а други 27 минута.

Такође, само трајање операције се знатно скраћује па је могуће у току радног времена урадити више операција што би утицало на смањење листа чекања.

Вештачки залистак који је уградјен пацијентима је од биолошког материјала тако да је ова метода резервисана за пацијенте старије од 60 година, јер је век трајања уградног материјала око 30 година.

Ова метода у свету се примењује последњих седам година, наши лекари су обучени и могу да је раде, али је велики проблем цена уградног материјала. Биолошка валвула кошта око 7.000 евра, што је како каже проф. Ристић, два до три пута скупље од цене уградног материјала који се сада примењује. Здравствена оправданост за примену ове методе постоји, а да ли ће она заживети у Србији зависи да ли ће Републички фонд за здравствено осигурање имати новца за уградни материјал.

Валвуле које су пацијентима уграђене данас КЦС је добио на поклон, а лекарима из Србије током операција помагао је и чувени француски кардиохирург Франсоа Лаборда. Он је рекао да су лекари у Србији квалификовани да раде ове операције и да је до сада у свету урађено 5.000 оваквих интервенција.

Пацијенти који су данас оперисани осећају се добро, буде се из анестезије, а према речима проф. Ристића већ сутра ће да устају из кревета.

(Танјуг)