Три деценије у служби здравља

Клинички центар Србије ове године обележава три деценије свог постојања. Са око 8000 запослених, врхунским стручњацима, међу којима је велики број доткора наука, универзитетских професора, академика, у готово свим областима медицине, ова установа је не само врхунска здравствена установа у земљи, већ и наставна база Медицинског факултета, али и истраживачки центар где се раде бројна научна и стручна истраживања.

У сарадњи са предавачким центром Задужбине Илије Милосављевића “Коларца”, Клинички центар Србије организује током априла, сваког петка у 18 сати, у малој сали Коларчеве задужбине, низ предавања која ће најширој публици пружити увид у нова стремљења у медицинској науци.


Уводно предавања у петак 5. априла, одржаће директор КЦС, проф. др Миљко Ристић, познати кардихирург, који ће говорити о програму трансплантације органа у овој установи, са посебним освртом на прву трансплантацију срца, коај се очекује сваког часа. Потом ће проф. др Љиљана Бумаширевић говорити о узроцима и последицама можданог удара, а проф. др Надежда Штернић одржаће предавање о васкуларној деменцији.


Наредног петка, 12. априла, у малој сали Коларца публика ће моћи да присуствује предавању о пошасти савременог доба: акутном коронарном синдрому (срчани удар), о чему ће говорити проф. др Михајло Матић и доц. др Милика Ашанин.


Рак грлића материце последњих година озбиљно угрожава здравље лепше половине домаће популације. Може ли се то спречити и на који начин, чуће у петак, 19. априла, посетиоци Коларца, на предавањима проф. др Александра Стефановића и др Катарине Јеремић, са Клинике за гинекологију и акушерство КЦС.


Тумори бубрега, савремена дијагностика и лечење, тема је о којој ће, последњег петак у априлу, (26.април) говорити проф. др Зоран Џамић, такође, др Томислав Пејчић одржаће предавање о болестима простате које су последњих година у порасту код мушке популације.


Одржавање овог серијала предавања у Коларцу помогла је Компанија Рош.


(Медија центар КЦС, 03.04.13)