Гостовање КЦС на Коларцу: Три деценије у служби здравља

У оквиру циклуса предавања „Три деценије у служби здравља“, који ће се током априла месеца одржавати у Коларчевој задужбини, у петак, 5. априла, од 18-20ч одржана су уводна предавања: директор Клиничког центра Србије, проф. др Миљко Ристић, уочи Светског дана здравља, указао је на чињеницу да су кардиоваскуларне болести, свуда у свету, па и код нас, први узрок обољевања, али и умирања.

Његово предавање о новим методама лечења у кардиологији, од уградње стента, до трансплантације срца, с пажњом је пратила публика која је скоро до последњег седишта испунила малу салу Коларчеве задужбине.

Након његовог излагања, о можданом удару, савременој дијагностици и лечењу, предавање је одржала проф. др Љиљана Бумбаширевић. Са проблемима све чешће присутне васкуларне деменције публику је упознала проф. др Надежда Штернић. Посетиоци су након одржаних предавања имали могућност да поставе питање предавачима и добију одговор од уважених стручњака, које многи немају могућност да сретну. Била је то добра прилика за грађане да се поводом три деценије постојања КЦС упознају са радом ове здравствене установе, да чују које се то нове дијагностичке и терапетуске методе примењиве у нашим условима, али и који су то домети савремене медицинске науке који ће ускоро и код нас постати део свакодневне лекарске праксе. Такође, циљ предавања био је и да се подстакне подизање здравствене културе код лаичке популације.

Наредног петак, 12. априла, у 18. х, у малој сали Коларчеве задужбине, о акутном коронарном синдрому (срчани удар) предавања ће одржати проф. др Михајло Матић и доц. др Милика Ашанин, из Ургентног центра КЦС.

 

 

(Медија центар, 05.април, 2013.)