Коларац: Рак грлића материце – може ли се спречити?

Проф. др Саша Кадија, заменик директора Клинике за акушерство и гинекологију КЦС, одржала је у петак, 19.априла занимљиво предавање у малој сали Коларчеве задужбине на тему: „Рак грлића материце, може ли се спречити?“.

Проф. Кадија је указала на размере овог здравственог проблема који сваке године однесе огроман број живота жена у свету, истичући да је код нас рак грлића материце, према званичној статистици, у врху по стопи обољевања и умирања женског дела наше популације. Она је посебно истакла значај превенције и подсетила на то да се увелико креће са спровођењем пројекта скрининга (рано откривање болести) који се спроводи под покровитељством Министарства здравља Србије у сарадњи са здравственим установама на целој територији Србије. Рак грлића материце, уколико се открије у раној фази болести, потпуно је излечива болест, зато је „трка са временом“ кључна у смајењу стопе смртности код овог обољења. Проф. Кадија је нагласила значај подизања здравствене културе у целини, не само међу женском популацијом. У публици је био и добар део представника „јаче половине“ нације, што је свакако охрабрујући знак, јер је, како је нагласила, добро да се подигне ниво знања везано за обољевање од болести које одликује висока стопа смртности код нас, без обзира на то који део популације сама болест погађа. Након предавања проф. кадија је стрпљиво одговафрала на питања посетилаца који су желели да чују и нешто више од онога што је на самом предавању речено.

 


Предавање је одржано у оквиру циклуса предавања „Клинички центар Србије - три деценије у служби здравља“, који се одржава током априла месеца, сваког петак у 18. Х. Наредне седмице на реду су два предавања о туморима бубрега и простате.

 

(Медија центар КЦС, 19.април, 2013.)