Трансплантациони програм у КЦС

У Клиничком центру Србије (КЦС) у ноћи између недеље и понедељка урађене су три трансплантације - јетре, срца и трансплантација бубрега, а једна трансплантација бубрега обављена је у КЦ Војводине, захваљујући томе што је породица једног пацијента који је преминуо у КЦС, дала сагласност да се његови органи дају онима којима ће спасити или продужити живот.

С.Н. (60) је на трансплантацију срца чекао осам месеци, а директор Клинике за Кардиохирургију КЦС проф. др Светозар Путник каже да се он сада, након трансплантације, добро осећа, а опоравак иде жељеним током.

То је осма трансплантација срца од почетка године, а на листи чекања је још око четрдесетак пацијената.

"У КЦС се већ пет година раде трансплантације срца. Урађено је више од 40 таквих операција, тако да је то данас једна рутинска процедура. Сезона је годишњих одмора,али екипа за трансплантацију је скупљена без проблема и ми смо у стању да у свако доба дана и ноћи то урадимо", рекао је Путник за Тањуг.Један од четири пацијента, који је овај пут добио шансу за живот, Раде Јеврић из Младеновца, на трансплантацију јетре чекао је два месеца.

Члан тима за трансплантацију јетре прим. др Душан Јовановић каже да се и овај пацијент добро опоравља и да су сви параметри уредни.

"Он је на трансплантацију јетре чекао два месеца, али је болест брзо напредовала и, да се донор није појавио, плашим се да не би дочекао Нову годину са породицом", каже Јовановић за Тањуг.Дарко Умићевић после осам година дијализе дочекао је орган. Само он и његова породица знају колико је било тешко три пута недељно, по четири сата, проводити на дијализи.

"Ова трансплантација ће ме вратити у нормалан живот", каже Умићевић за Тањуг.

Његовим опоравком задовољна је и проф. Марина Савин, шеф тима за трансплантацију бубрега КЦС, која каже код пацијента успостављена нормална функција трансплантираног бубрега.

"Пацијент је у одличном стању. После осам година хемодијализе и потпуног престанка мокрења, пацијент почео да мокри и успостављена је нормална функција бубрега", појаснила је она.

Од почетка године у Србији је урађено 48 трансплантација и то 28 бубрега, 12 јетре и осам срца.