Од почетка године запослено 2.566 здравствених радника, у КЦС посао за 85 лекара и 233 сестре/техничара

Од почетка године у здравственим установама у Србији запослено је 2.566 здравствених радника, и то 2.466 лекара и медицинских техничара за које је Влада Србије дала сагласност да се запосле и још 100 најбољих дипломаца медицинских факултета. Највеће кадровско појачање стигло је у Клинички центар Сбије, који током године збрине највећи број пацијената из целе Србије.

Директор КЦС проф. Милика Ашанин каже да је од почетка године у тој установи запослено 85 лекара и 233 медицинска техничар, док је током прошле године запослено 96 лекара и 419 техничар.

"Водили смо активну кадровску политику уз разумевање Министарства здравља. Ако узмемо данашњи датум у односу на исти период прошле године ми сада имамо 12 лекара око 40 медицинских сестара и техничара више ", рекао је Ашанин за Тањуг.

Он каже да је тренутно у току још један конкурс за пријем седам лекара и 47 медицинских сестара и техничара.

Осим редовног запошљавања здравствених радника, Министарство здравља је покренуло иницијативу да се запошљавају најбољи дипломци медицинских факултета.

У јуну ове године примљено је 100 најбољих дипломаца, а у КЦС почело је да ради њих 23.

Међу најбољим дипломцима је и др Долика Васовић која је Медицински факултет у Београду завршила у јуну прошле године са просечном оценом 9,93. 

Имала је понуду, као и многе њене колеге, да оде у иностранство, али пошто је добила посао у Клиници за очне болести КЦС, убрзо после завршетка факултета, одлучила је да остане.

"Офталмологија је област која је мене одувек занимала. Клиника за очне болести је установа о којој сам одувек маштала, тако да је и мој сан на неки начин остварен", рекла је Васовић за Тањуг.

У Ургентном центру као медицински техничар пре петнаестак дана почео је да ради и Урош Дорђевић, који је средњу школу завршио прошле године.

"Јесте тешко, али мислим да сам на правом месту где могу много тога да научим", каже Ðорђевић и додаје да није размишљао о одласку у иностранство, јер у својој земљи има могућност да ради и да се усавршава.

Од 2014. године до данас у здравственим установама у Србији запослено је 10.545 здравствених радника, а у истом периоду одобрено је око 6.000 специјализација. Циљ Министарства здравља је стварање нове генерације младих лекара.