Први пацијент на X ножу - Клинички центар Србије добио Центар за стереотаксичну хирургију и стереотаксичну радиотерапију

Данас је у Клиничком центру Србије урађено прво зрачење пацијента на најсавременијем Еџ (ЕДГЕ) систему за стереотаксичну хирургију и стереотаксичну радиотерапију- X ножу. Тим поводом, новоизграђени Центар за „X“ нож у Клиничком центру Србије данас је обишао и Председник Србије Александар Вучић заједно са министром здравља у Влади Републике Србије асс.др Златибором Лончаром.

"Хоћу да се захвалим вама, здравственим радницима на великом труду и раду који улажете да би чували здравље нашег народа и лечили наше пацијенте. Енергија и труд који улажете није директно пропорцијалан нашој захвалности. Хоћу да вам се захвалим на тешком и напорном раду, верујући да ћемо моћи макар део да вам вратимо", рекао је председник Вучић и навео да је машина (X нож) коштала 7 милиона евра.

Министар здравља асс др Златибор Лончар истакао је да је у претходних неколико година значајно унапређен положај онколошких болесника у нашој земљи, али и најавио нова улагања у ову област здравства.

“Мало је земаља које својим грађанима омогућавају бесплатне третмане на X ножу и Гама ножу. Отварање Центра за X нож је још једна потврда да се наше здравство развија у складу са развијеним земљама и њиховим системима. Поред тога, изграђена је Онкологија 2, набавили смо недавно 6 нових линеарних акцелератора, пре тога још четири... Али ми на томе нећемо стати, већ су у плану и нови акцелератори за Каменицу и друге центре“ рекао је Лончар.

Директор КЦС проф.др Милика Ашанин истакао је да је Центар за X нож у Клиничком центру Србије велика и изузетно значајна инвестиција, од велике важности за све онколошке пацијенте у Србији.

„Данас је важан дан за КЦС, али рекао бих пре свега за читав здравствени систем Србије, нарочито онколошке пацијенте. Захваљујући Министартсву здравља, Клинички центар Србије је данас богатији за једну нову технологију, технологију направљену за радиохируршку аблацију, са новим радиохируршким системом (X нож ), који представља еволуцију у начину на који се развија радиохирургија. Веома смо поносни јер је ово истовремено и потврда да Клинички центар Србије иде паралелно са светским трендом лечења у овој области здравства“ рекао је Ашанин.

Укупна вредност пројекта за X-НОЖ, односно вредност опреме ( радитерапијски апарат, ЦТ апарат, имобилизацијска, дозиметријска опрема) и радова са пројектовањем по принципу “кључ у руке” износи 791.901.978,60 рсд.

Грађевинско занатски радови на изградњи Центра за X нож су отпочели у априлу 2018. године, а у августу су у новоизграђени објекат од 703 метара квадратних унети и монтирани медицински апарати, X-нож, ЦТ и сва додатна медицинска опрема. Такође је унешен и постављен комплетан канцеларијски намештај и материјал. Од почетка октобра 2018. траје обука медицинског кадра на свим медицинским апаратима, систему за планирање, имобилизацију, дозиметрију.