Коларац: Тумори бубрега и болести простате

Предавањима о туморима бубрега и болестима простате, у петак 26. априла завршен је циклус предавања „Три деценије у служби“, у организацији Клиничког центра Србије и Коларчевог народног универзитета.

Пред препуном малом салом Коларчеве задужбине проф. др Зоран Џамић, директор Клинике за урологију КЦС, одржао је веома занимљиво предавање о туморима бубрега. Он је упозорио на пораст обољевања од ових болести које се тешко дијагностикују, а уколико се њихов појава не „ухвати“ у раној фази, шансе за излечење су јако слабе. Он је посебно указао на генетски фактор који је често присутан код ове болести, на који, нажалост, међу осталим факторима ризика на које се може утицати променом навика и животног стила, није могуће уклонити. Савремена медицина, истакао је проф. Џамић, располаже великим могућностима у области дијагностике, такође, савремена терапија пружа добре могућности за ефикасно лечење. Он је такође указао и на значај подизања здравствене културе и унапређење здравствене едукације грађана у циљу превенције многих тешких обољења, међу које спадају и тумори бубрега.


Посетиоци су са великом пажњом испратили и предавање др Томислава Пејчића о болестима простате, дијагностици и лечењу обољења простате, која последњих година у великој мери притискају мушку популацију. Он је детаљно изложио узроке појаве ових обољења, али и нагласио да савремена медицина пружа велике могућности за ефикасно лечење и добар квалитет живота и након озбиљних хируршких захвата.


Публика је изнела речи похвале за организацију циклуса предавања КЦС и изразила жељу да се та пракса настави, како би грађани имали прилику да се сусретну са врхунским стручњацима КЦС, и добију одговор на питања на многа питањавезана за здравље и лечење, али и домете савремене медицине.

 

 

(Медија центар, 26.април, 2013.)