Минимално инвазивна оксиген/озон терапија лечења лумбалног бола у Kлиничком центру Србије

У Kлиничком центру Србије данас је први пут у Србији и региону урађена минимално инвазивна кисеоник/озон терапија за лечење дискус херније и осталих стања која се карактеришу лумбалним болом. Демонстрацију ове методе као и третман првог пацијента методом кисеоник/озон терапије у KЦС обавио је светски признат неурорадиолог проф. Марио Муто, из Напуља.

Kисеоник/озон терапија подразумева да се у одређену регију тела, односно болно место, које је детектовано скенером, убризгава одређена комбинација кисеоника и озона, која има јако широк спектар позитивних дејства.

Професор Муто истиче да се овом методом елиминише или умањује бол код пацијената који имају проблем са дискус хернијом, и то без операције.

„Драго ми је да сам данас у Kлиничком центру Србије, и што имам прилику да мојим колегама из Србије пренесем своја знања и искуства у примени кисеоник/озон терапије. Мислим да је сарадња коју смо успоставили од великог значаја за пацијенте, јер је кисеоник/озон терапија заиста добар начин лечења дискус херније. “

Проф. др Ружица Максимовић из Центра за радиологију и магнетну резонанцу KЦС каже да је третман првих пацијената овом терапијом почетак увођења ове методе у нашој здравственој установи.

„Увођење кисеоник/озон терапије у KЦС представља значајан помак у лечењу пацијената који имају проблема са болом у лумбалном делу и дискус хернијом,  јер се ова терапија показала као врло ефикасна, и болови у 85% случајева престају већ након прве терапије. Захваљујући добрим краткорочним и дугорочним резултатима, овом терапијом се побољшава квалитет живота пацијената који нису кандидати за хирурушку интервенцију, а евентуално се одлаже и време до интервенције“ каже др Максимовић.

Први пацијент који је у нашој земљи лечен овом методом, Д.С. након третмана се осећа добро, и пуштен је кући.

„Имао сам већ дуже проблема са кичмом, болове у доњем делу. Последњих годину дана болови су интензивирани, установљена је дискус хернија. Терапија је прошла без проблема, и надам се да ће ми сада бити много боље“