За годину дана на X ножу зрачено 509 људи, отплатио сам себе

За годину дана рада Центра за X нож у Клиничком центру Србије у њему је лечено 509 пацијената, односно обављено је више од 2.500 зрачних терапија.


Оболели са туморима и метастазама, који не могу да се оперишу, до сада су одлазили на лечење у иностранство - Турску, Немачку, Хрватску, јер Србија није имала X нож. Из здравственог фонда за сваког пацијента издвајано је по 20.000 евра.

Рачуница је јасна, за годину дана X нож је отплатио самог себе. За изградњу објекта од 700 метара квадратних, набавку опреме, радиотерапијски апарат, ЦТ апарат, затим за имобилизацијску, дозиметријску опрему издвојено је 800 милиона динара, што је око седам милиона евра. Да је 509 пацијената лечено у иностранству то би здравствено фонд коштало око 10 милиона евра.

Начелница Центра за X нож др Биљана Шеха каже да су у протеклом периоду најчешће третирали пацијенте са примарним туморима или метастазама на мозгу, затим пацијенте са метастазама у костима, а од недавно су кренули и са зрачном терапијом плућа, јетре, панкреаса и новим методама лечења простате.

"Најбоље резултате смо имали код пацијенткиња са карциномом дојке. Имали смо жену која је имала метастазе у ендокранијуму и којој је након стереотаксичне зрачне терапије, метастаза потпуно нестала. Такође, код пацијенткиње са карциномом дојке која је имала метастазу на репној кости, метастаза је након зрачења потпуно исчезна, а тумор маркер је сада у референтним вредностима", рекла је Шеха за Тањуг.

Набавком X ножа, појашњава она, направљена је велика уштеда, али је и сада лечење много конфорније за пацијенте јер терапију примају у својој земљи и не постоје језичке баријере.

Терапија је за сваког пацијента персонализована, односно прилагођена за сваког пацијента понаособ. Предности X ножа су што може да се зраче тумори и метастазе у целом телу, затим што је зрачење прецизно те се на тај начин штеди здраво ткиво.

У Центру за X нож дневно се зрачи до 25 пацијената, а др Шеха је до недавно била једини лекар специјалиста. Сада је стигло и појачање, још један специјалиста, али и два млада лекара који су на специјализацији.

"Поносна сам на свој тим и све ово је постигнуто захваљујући изузетном тимском раду - физичара, рентген техничара, сестара и тима са дијагностике", истакла је Шеха.

Нема успеха без тимског рада, а сваки човек важна је карика у лечењу пацијената. Физичар Драга Ћирић каже да је његов посао контрола квалитета ленеарног акцелератора и планирање зрачне терапије.

Само зрачење пацијента помно прате рентген техничари на монитору у посебној просторији. Дужина трајања зрачења зависи од тумора, локације, али и сарадње самог пацијента.

Србија је у последњих неколико година значајно унапредила лечење зрачном терапијом онколошких пацијената. Први пут испуњени су светски критеријуми о броју апарата за зрачну терапију по глави становника, односно на 250.000 становника сада долази по један линеарни акцелератор.

Клинички центар Србије осим икс ножа има и гама нож, намењен за прецизно зрачење тумора и метастаза на мозгу, а ради се на томе да се здравство Србије појача и са маглетним ножем. То је најсавременији апарат у радијационој онкологији на којем се у свим димензијама види тумор док се зрачи