Отпочели радови на реконструкцији Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије

Председник Републике Србије господин Александар Вучић обишао је 19.02.2020. радове на изградњи и реконструкцији Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије у пратњи Министра здравља, Директора Клиничког центра Србије, Директора канцеларије за јавна улагања, Градоначелника Београда, Руководиоца Клинике, извођача радова и техничке службе КЦС.

Средином јануара месеца 2020. године отпочели су радови на Првој фази изградње и реконструкције Клинике која је изграђена давне 1926. године.  У овој фази планирана је комплетна санација/реконструкција три објекта стационара клинике (7400 м2), а радови би требало да буду готови до краја априла 2021. године. Вредност радова износи око 600 милиона динара. Паралелно са санацијом ова три објекта настављају се радови на припреми грађевинско техничке документације за отпочињање изградње новог објекта Клинике (фаза два изградње и реконструкције) који ће се налазити у истој просторној целини.

Један од највећих изазова ових радова, сем грађевинских, јесте и да се омогући несметано функционисање Клинике и да сви пацијенти којима је помоћ потребна буду адекватно збринути. Обзиром да се ради о установи која је дежурна 24 сата дневно, 365 дана у години од свог оснивања (пуне 94 године), а која годишње болнички лечи више од 2500 болесника и обави преко 40 000 амбулантних прегледа, биле су неопходне темељне припреме, како саме Клинике тако и Клиничког центра Србије. Са својим кадром и постојећом опремом чак и у оваквим условима, Клиника је оспособљена да одговори на све потенцијалне изазове које намеће актуелна епидемиолошка ситуација.

Током обиласка радова Председника Републике Србије господина Александра Вучића је са планираном динамиком и коначним изгледом Клинике по завршетку радова, како и са до сада урађеним упознао Министар здравља, др Златибор Лончар и руководство Клиничког центра Србије, проф. др Милика Ашанин, Директор Клиничког центра Србије и доц. др Горан Стевановић, Директор Клинике за инфективне и тропске болести КЦС.