Прва у свету успешно завршена трудноћа код болеснице са веома тешком плућном хипертензијом и стентом у главном стаблу леве коронарне артерије

У Клиничком центру Србије по први пут на свету успешно је завршена трудноћа код 24 године старе болеснице са веома тешком плућном хипертензијом и стентом у главном стаблу леве коронарне артерије.

Наша болесница се у последњих пет година лечи на Клиници за кардиологију Клиничког центра Србије (проф. др Арсен Ристић и др Горица Радовановић) а пре четири године је због притиска који је веома проширена плућна артерија вршила на најважнији сегмент срчане циркулације успешно уградјен стент у главно стабло леве коронарне артерије (проф. др Владан Вукчевић) што јој је уз савремену комбиновану терапију за плућну хипертензију, која је последњих година доступна у Србији, значајно поправило тегобе и продужило живот.

У плућној артеријској хипертензији трудноћа је апсолутно контраиндикована због ризика да мајка не преживи трудноћу који је веома висок (20-40%). Упркос детаљним и више пута јасно презентованим информацијама о високом ризику, наша болесница и њена породица су се одлучили да се не прекине трудноћа. Уз интензивно праћење гинеколошко-акушерског (проф. др Снежана Плешинац) и кардиолошког тима, без компликација је стигла до 32. недеље трудноће. На дан породјаја притисак у плућној циркулацији је био 165 ммХг, али без знакова срчане слабости. Да би безбедност ове тешке болеснице била максимална, а да би се омогућило интензивно кардиолошко лечење и евентуално постављање уредјаја за механичку потпору срчане циркулације (ECMO) у случају развоја тешке десностране срчане слабости (главни ризик у тешкој плућној хипертензији) породјај царским резом је урађен у операционом блоку Клинике за кардиохирургију. Рођена је здрава девојчица о којој је даљу бригу преузела екипа Института за неонатологију у Београду (др Вишња Стаматовић).

Мултидисциплинарни тим који је по први пут у свету довео до успешног завршетка трудноће код овако комплексне болеснице су чинили: гинеколози-акушери проф. др Снежана Плешинац и др Иван Павловић, анестезиолози др Снежана Митровић и др Мирјана Качар, неонатолог др Вишња Стаматовић и кардиолози др Горица Радовановић и проф. др Арсен Ристић.