На Клиници за кардиохирургију два пацијента добила су ”вештачко срце“

Два пацијента са тешким срчаним слабостима и, са готово последњим откуцајима срца, у понедељак 4. јуна оперисана су на Клиници за кардиохирургију КЦС, где им је уграђено ”вештачко срце“.

Уградњом револуционарне вештачке срчане пумпе ”хартмејт 2“ лекарска екипа Клинике уа кардиохирургију, овој двојици пацијената продужила је живот. Ово је први пут да се у нашој земљи изводи овакав хируршки захват који пацијентима са тешком срчаном слабошћу омогућава да премосте време до трансплантације, или да се опораве без потребе за пресађивањем срца. Четворочасовну интервенцију урадили су уз помоћ колега из Загреба, домаћи кардиохирурзи на челу са директором Клиничког центра Србије проф. др Миљком Ристићем.


Пацијенту од 38 година, који је недавно преживео инфаркт, срце је куцало само са седамнаест одсто капацитета, док је другом пацијенту, старом 49 година, због упале срчаног мишића срце куцало са само десет одсто укупне снаге.


Вештачке пумпе су уграђене и захваљујући донаторима, који су нашој установи поклонили уређаје вредне 80.000, односно 10.000 евра.

 

(Медиа центар, 04.јуни, 2013.)