Сарадња између Ургентног центра и загребачке болнице „Меркур“ на развоју програма трансплантације јетре

Уговор између Ургентног центра КЦС и загребачке клинике „Меркур“ потписан је данас у библиотеци Ургентног центра, а односи се на развој програма трансплантације јетре у нашој установи.

Директор Ургентног центра др Златибор Лончар истакао је да се уговор потписује у договору са министарствима здравља две земље, а њиме је, како је рпецизирао, између осталог, предвиђено усавршавање наших лекара на загребачкој Клиници која је у самом светском врху по броју успешно обављених трансплантација јетре. Годишње се у тој здравственој установи обави до 150 трансплантација јетре, што је сврстава не само међу најуспешније у Европи, већ и у свету. Др Лончар је истакао да је овако сјајан успех хрватских колега био пресудан код избора партнера који ће нам помоћи да развијемо програм трансплантације јетре, пре свега у обуци кадрова, хирурга и медицинских сестара и техничара, такође, како је рекао „користећи њихово искуство, да брже дођемо до резултата“. Он је напоменуо да у овом тренутку, према листама чекања које нису у потпуности ажурне, на трансплантацију јетре у нашој установи чека око 70 пацијената.

Др Бранислав Коцман, хирург болнице „Меркур“ истакао је да је та здравствена установа регионални центар за развој трансплантације јетре, пре свега захваљујући одличним резултатима у том послу, добро обученим кадровима, ефикасној организацији, али и пратећој законској регулативи. Он је нагласио да ће хрватске колеге узети учешће у извођењу првих транпслантација јетре у Ургентом центру, како би се што српски хирурзи што пре обучили да могу самостално да убудуће обављају те сложене операције. Хирург др Стипе Јандријевић истакао је да ће након првих трансплантација јетре у Ургентном центру, како је проценио, вероватно број оних који чекају јетру порасти, јер ће из других центара хирурзи и интернисти, гастроентеролози, желети да се интензивније укључе у сам програм трансплантације, што ће свакако допринети да програм заживи у пуном капацитету.


Потписивању уговорс присуствовали су гости из Загреб, као и директорка Управе за биомедицину Министарства здравља Србије, др Дана Михајловић.

 

(Медија центар, 10.јуни, 2013.)