Демант о информацијама о наводној забрани дојења на ГАК-у

Морамо у потпуности да демантујемо информације које су се појавиле у јавности у вези са тим да је наводно забрањено дојење на Клиници за гинекологију и акушерство КЦС, што је нетачно и никако не одговара стварном стању ствари.

Наиме, Клиника за гинекологију и акушерство КЦС је, као најстарија и највећа установа овог типа на нашим просторима, одувек снажно подржавала дојење и афирмисала га не само у оквиру наше установе него и шире у оквиру читаве регије кроз велики број различитих активности.

Везано за препоруке о дојењу ковид позитивних мајки, наше препоруке се заснивају на препорукама Министарства здравља РС и Института за јавно здравље "др Милан Јовановић Батут", које су базиране на светским препорукама. Нажалост, сазнања о Цовид 19 инфекцији и утицају на трудницу, фетус и новорођенче тек сви стичемо током епидемије, па се стога и наше препоруке веома често мењају и усаглашавају.

Препоруке су прилагођене здравственом стању мајке и условима у којима дете борави, водећи рачуна о равнотежи између тенденције да се што пре и што ефикасније успостави дојење, као оптималан начин исхране, а да се притом здравствено стање мајке и детета не угрози.  

Стога, дојење на нашој клиници не само да није забрањено, већ је и препоручљиво, уз услов да клиничко стање мајке то дозвољава и да су обезбеђени неопходни епидемиолошки услови.

Имајући то у виду, у нашем као и већини породилишта, најчешће се током периода непосредно после породјаја мајка опсервира и подој се успоставља оног момента кад он не угрожава ни мајку ни новорођенче. Уколико мајка има лакшу клиничку слику, препоручије се дојење, али уз стриктно поштовање епидемиолошких мера (прање руку и ношење маске током подоја) .

Проф. др Александар Стефановић, директор КГА КЦС

Прим. др Татјана Николић, неонатолог, помоћник директора за неонатологију

Проф. др Саша Кадија, заменик директора клинике