Донација Kлиничком центру Србије од Српског удружења за енергију ветра

Поводом Светског дана ветра који се широм света обележава 15. јуна, чланице Српског удружења за енергију ветра (SEWEA) одлучиле су да, уместо организације прославе, донирају 7.000 евра Ургентном центру Клиничког центра Србије. Средства су намењена за набавку апарата и друге опреме која су преко потребна за хитне случајеве (опоравак од можданог и срчаног удара и сличне).

Протокол о сарадњи потписали су данас Ана Брнабић, представник SEWEA и Клиничког центра Србије помоћник директора КЦС и директор Ургентног центра др Златибор Лончар.

„Већ трећу годину заредом обележавамо Светски дан ветра. Ове године, одлучили смо да овај значајан дан за нас обележимо на другачији начин од оног који је уобичајен широм света и какав је у Србији био организован у претходне две године. Желели смо да помогнемо онима којима је помоћ најпотребнија и тиме скренемо пажњу корпоративног сектора, међународних финансијских институција и невладиних организација на проблематику ове теме. Клинички центар Србије је кровна установа здравственог система у нашој земљи, где се лече и збрињавају најтежи болесници, којима је неопходна медицинска услуга. Сасвим је извесно да ћемо и у наредном периоду наставити сарадњу“ истакла је Ана Брнабић, представник Српског удружења за енергију ветра.

Захваливши се на донацији, др Лончар је указао на значај корпоративне друштвене одговорности и добар обичај да успешне компаније кроз донације, оним делатностима које јесу обавеза друштва, али нису профитабилне, попут здравства, врате део профита заједници у којој тај доходак стичу. Резултат ће бити побољшани услови рада у Ургентном центру, бољи услови лечења за најтеже пацијенте. Др Лончар је подсетио да је у великој мери унапређен рад Ургентног центра КЦС управо захваљујући донаторима. Начелник одељења за неурохирургију Ургентног центра др Топлица Милојевић је истакао да је занављање опреме веом важна ставка у унапређенју услова, али и резултата лечења на једном од одељења где се збрињавају најтежи пацијенти. Др Сања Томановић–Вујадиновић посебно се захвалила на донацији, јер ће из ње бити набављен један од апратаѕ који је неопходан за опоравак болесника који се подрваргавају третману ране рехабилитације на Клиници за физикалну медицину КЦС.

SEWEA je, у сарадњи са Националном алијансом за локални економски развој (NALED) обезбедила превод са енглеског на српски језик популарне дечије књиге о ветропарковима „Ветрољуб неустрaшиви“. Приликом свечаног уручења донације Клиничком центру, чланице удружења поклонили су ове књиге за децу која се лече на дечјим одељењима клиника у саставу Клиничког центра Србије.

SEWEA je удружење компанија заинтересованих да инвестирају у развој и изградњу ветропаркова у Србији: Continental Wind Serbia, Electrawinds, WindVision, NIS Energowind и MK Fintel Wind.


Медија центар, 18.06.2013.