Успешно изведена и друга трансплантација јетре

У Ургентном центру, у ноћи између суботе и недеље (29 - 30. јуни) успешно је урађена још једна трансплатнација јетре. Тим који је обавио интервенцију предводио је директор Ургентног центра др Златибор Лоначар и државни секретар Министарства здравља проф. др Владимир Ђукић. Ово је друга трансплантација јетре која је урађена у Ургентном центру у последња четири дана.

Прва операција пресађивања јетре, у ноћи између уторка и среде (26.-27. јуни), изведена је код пацијенткиње В.Ђ. (28 год.), која је на јетру чекала пуних десет година. У ноћи између суботе и недеље нову јетру и шансу за нов живот добио је и младић стар 35 година. Како је више пута у својим иступима у медијима нагласио др Лончар, покретање трансплантационог програма у КЦС, једини је начин да се помогне најугроженијим пацијентима, како би било мање хуманитарних акција, прикупљања новца за скупе операције у иностранству.

Иако Ургентни центар ради у скромним условима, Управа је успела је да путем донација обезбеди иновирање у опреми, а само извођењем две трансплантације јетре, заједничкој здравственој каси уштеђено је око 250 хиљада евра. Уз адекватну помоћ државе овакве интервенције у Србији могле би постати стандардне, а уштеде вишеструке.

Оба пацијента којима је јетра пресађена за сада се осећају добро и налазе се под сталним лекарским надзором.

(Медија центар, 30. јуни  2013.)