Посета министара здравља Хрватске и Србије Ургентном центру КЦС

Министри здравља Србије и Хрватске, проф. др Славица Ђукић Дејановић и проф. др Рајко Остојић посетили су данас Ургентни центар КЦС где их је сачекао директор др Златибор Лончар.

Министри су са својим пратиоцима обишли хируршко одељење Ургентног центра, срели се са двоје пацијената којима је недавно трансплантирана јетра, а потом се на прес конференцији у библиотеци Ургентног центра срели и са новинарима и тв екипама домаћих и страних медија.

Проф. др Славица Ђукић Дејановић је истакла да Србија и Хрватска дуго и успешно сарађују на пољу трансплантације, истичући да та сарадња може бити мост за даље подизање добрих односа између Хрватске и Србије. Министарка је нагласила да Србији најмлађа чланица ЕУ може бити модел, како је рекла: "како да не направимо евентуално кораке у лошем правцу". Она је указала да српски лекари од хрватских колега имају много што шта да науче на пољу трансплатације, јер је "Хрватска земља која на свету има најбоље резултате" на том пољу. Ђукић Дејановић је додала да нема ни једног поља у здравственом систему где сарадња између Србије и Хрватске, у оквиру потписаног меморандума неће значити подизање здравствене заштите грађана ове две земље и читавог региона.

Хрватски министар др Рајко Остојић истако је милион људи широм света има пресађене органе. "У овом тренутку град величине Загреба има пресађен орган, било да је у питању бубрег, јетра, срце, што дефинитивно подиже квалитет живота тих људи", указао је хрватски министар, додајући да постоји читав низ ствари у којима две земље већ увелико сарађују, почевши од превентивних програма, преко клиничке праксе, пре свега трансплантације органа, до финансирања.

Др Златибор Лончар се истако добру сарадњу са хрватским лекарима, што је резултирало транплантацијом јетре код двоје младих људи у Ургентном центру КЦС. Он је нагласио да ће се са овим програмом наставити, на добробит пацијената и грађана наше земље, који више неће морати да сакупљају прилоге како би ту сложену операцију обавили негде у иностранству.

Пацијенти којима је јетра пресађена, Драгана Ђоковић-Тмушић (28) из Београда и Саша Милошевић (37) из Лучана, пре пар дана су отпуштени на даље кућно лечење, јер се осећају добро, а данас су дошли у Ургентни центар да се сретну са министрима здравља Хравтске и Србије, такође, након прес конференције срели су се и са новинарима.
(Медија центар, 15.јули, 2013.)