Апел Института за трансфузију крви

Институт за трансфузију крви Србије обавештава грађане да су резерве крви на минимуму. Потребна је крв свих крвних група. Тренутно је најизраженији дефицит крви А и 0 крвне групе.


Уколико се одзив грађана хитно не повећа, већ у току дана доћиће до одлагања операција. Приоритет ће имати витално угрожени пацијенти, а отказиваће се елективне, такозване хладне операције. Очекивани дневни прилив у Институту наредних дана је око 100 јединица крви, што је далеко мање од реалних потреба које износе 250 до 300 јединица крви неопходних за лечење болесника у београдским здравственим установама.

Институт позива и моли грађане да дају крв како би се спречила криза већих размера и омогућило правовремено збрињавање болесника којима је трансфузија крви неопходна за лечење и опоравак.

Грађани могу да дају крв у Институту за трансфузију крви Србије, Светог Саве 39, сваког дана од 7.00 до 19.00 h, суботом од 8.00 до 15.00 h, у Ургентном центру у амбуланти за физикалну терапију од 9 до 16 h и у аутобусу на Тргу Републике од 9.00 до 19.00 h сваког дана осим недеље.

Институт за трансфузију крви Србије 29.07.2013.