Поднете кривичне пријаве против одговорних лица

На основу записника РФЗО о извршеној контроли спровођења закључених уговора КЦС са РФЗО, у периоду од 1. јануара 2010. до 5.новембра 2012. године, из КЦС је републичкој здравственој каси фактурисано је кардиолошких и кардиохирушких услуга у вредности од око 2,2 милиона евра (217.402.020,00 динара) саопштио је на данашњој прес конференцији директор КЦС проф. др Миљко Ристић.

РФЗО то оспорава, јер су услуге рађене у радно време, а приказане су као да су рађене у допунском раду. На основу тога, правна служба КЦС упутила је Јавном тужилаштву кривичне пријаве против 15 одговорних лица за која је наведено да су у том периоду обављали одговорне дужности у КЦС, укључујући и бившег директора КЦС, проф. др Ђорђа Бајеца, обавестио је новинаре помоћник директора КЦС за немедицинске послове дипл.правник Јован Атанасијевић.

Проф. Ристић је навео да је, када је реч о раду који се у то време обављали сручњаци са Клинике за кардиохирургију КЦС, који су одлазили у КЦ Ниш, у циљу оспособљавања нишких лекара и медицинског особља за рад на кардиохирургију, ти лекари били истовремено плаћени за рад на три места: у КЦС, на Медицинском факултету у Београду и у КЦ Ниш, све у редовно радно време, што је, према његовој оцени, кршење важећих прописа. Када је реч о кардиологији, у питању су услуге интервентне кардиологије: уградња стентова, али и друге услуге, које су могле бити одрађене у радно време, а приказиване су као да су рађене у допунском раду, где су услуге другачије тарифиране.

Истражни органи ће у даљем поступку детаљно утврдити ко је све одговоран за непоштовање закона и прописа, али и злоупотребу службеног положаја.

(Медија центар, 02.августа, 2013.)