„Кораци за здраву трудноћу“

Пројекат „Кораци за здраву трудноћу“ представља Националну школу за здраву трудноћу, својеврсни караван који ће промовисати здраве стилове живота и који ће пружити трудницама широм земље све неопходне информације о сигурној, безбедној и правилној трудноћи. Циљ је да на један стручан, интересантан и директан начин покажемо будућим мамама шта све треба да припреме и ураде како би најсрећнији догађај у животу дочекале на прави начин.

„Кораци за здраву трудноћу“ ће трајати 6 месеци, од новембра 2013. до априла 2014. године, а посетиће 10 градова у Србији у којима ће бити одржане едукативне трибине. Пројекат су осмислили и организовали Фондација „Драгица Николиц“, Клиника за гинекологију и акушерство КЦС, Институт за јавно здравље „др Милан Јовановић Батут“ и највећа европска банка за чување матичних целија „Црyо-саве“, уз подршку бројних локалних Домова здравља и породилишта.

Прва фаза пројекта траје до краја године. Почела је данашњом конференцијом за новинаре, а караван здраве трудноће у том периоду посетиће три града. После краће празничне паузе, почиње Друга фаза пројекта која ће трајати од фебруара до априла 2014. године и обухватиће едукативне трибине у седам градова. Трибине ће бити одржане у следећим градовима : Петровац на Млави, Крагујевац, Суботица, Зрењанин, Шабац, Ужице, Краљево, Чачак, Лесковац, Београд.

На данашњој конференцији за медије обратили су се:

 • Драгица Николић, председница Управног одбора Фондације „Драгица Николић“,
 • Проф. др Александар Стефановић, директор Клинике за гинеколигију и акушерство КЦС,
 • Проф. др Берислав Векић, државни секретар Министарства здравља Републике Србије,
 • Прим. др сц. мед Драган Илић, директор Института за јавно здравље Србије „др Милан Јовановић Батут“,
 • Проф. др Мима Фазлагић, директорка Пројекта „Кораци за здраву трудноћу“,
 • Спасоје Средановић, директор „Cryo-save“ Србија
ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ ПРОЈЕКАТ “КОРАЦИ” ВАЖАН?

Један од највећих проблема у Србији јесте – пад наталитета.

 • У Србији се роди 70.000 беба годишње
 • Сваке године се роди 1.500 беба мање него претходне
 • Постајемо једна од најстаријих нација у Европи.
 • Сваке године има нас мање за један мали град.
 • Просечна породица у Србији има свега 1,2 детета
 • Имамо великих проблема са зачећем – сваки седми пар тешко добија дете.
 • Када дође до трудноће, лоша је статистика морбидитета трудница и морталитета и морбидитета новорођенчади.
 • Имамо велики проценат превремених порођаја и огроман проценат царског реза.


Квалитет једног здравственог система процењује се према смртности новорођенчади. Нажалост и ту нам је једна од најгорих статистика у Европи.

Трудноћа је здравље. Трудница није инвалид, ни болесна жена.
Трудноћа је благословено стање у којем треба уживати.

Како изгледа једна трибина?

Предвиђено је да трибина траје три сата; одржава се пет тематских предавања која се тичу здравог и правилног вођења трудноће. Стручњаци - гинеколози, нутриционисти, физијатри ће поред излагања бити на располагању свим заинтересованим трудницама које могу да понесу комплетну лекарску документацију дотадашњег вођења трудноће. Истакнути стручњаци ће погледати све налазе и дати своје мишљење. Уколико постоји неки посебан проблем, лекари ће упућивати те пацијенткиње у специјализоване установе на додатна испитивања.

Начин деловања пројекта:

Реализоваћемо Караван здраве трудноће у 10 градова Србије одабраних тако да се укључе будући родитељи из свих крајева наше земље.Караван ће обилазити градове, подижући ниво свести о значају вођења здраве и правилне трудноће. Одржавање едукативних трибина намењено је будућим мајкама и осталим члановима породице који очекују принову. Трибине обухватају пет предавања, осмишљених као један мали приручник из школе за родитељство.

Задатак нам је и да се разбију многе предрасуде, а да се о трудноћи говори на најсавременији начин и да се труднице информишу о најновијим достигнућима науке и разликама између здраве и патолошке трудноће. Промовисаћемо природне третмане, вежбе и здраву исхрану.

Позивамо све представнике медија да прате Пројекат „Кораци за здраву трудноћу“ и да се укључе у извештавање о значају здраве трудноће, како би будуће мајке, али и сви који желе да сазнају више о родитељству, на време добили информацију о програму и распореду трибина по Србији.