Ugrađeno prvo veštačko srce u Srbiji

U Kliničkom centru Srbije uspešno je završena prva operacija ugradnje veštačkog srca. Pedesetčetvorogodišnjem Vladimiru Petkoviću iz Pančeva ugrađen je mehanički organ koji treba da mu pomogne da dočeka transplantaciju srca

Operacija je počela malo posle osam časova i trajala je nešto više od četiri sata. U operaciji je učestvovalo petnaestak ljudi, a ovu intervenciju je predvodio kardiohirurg Miljko Ristić.

"Veliko olakšanje je što smo završili. Konačno nemam razloga da se plašim da nije proteklo kako treba. Sada preostaje vreme postoperativnog perioda, kada su moguće razne komplikacije, koje mi ne očekujemo, ali spremni smo i za njih. Ukoliko taj prvi period, od 12 do 24 sata, prođe u redu, pacijent će biti odvojen od respiratora i moći će da polako preuzima svoje fiziološke funkcije", kaže doktor Ristić.

U operacionoj sali bile su i kolege iz Nemačke, koje su bile zadužene za obuku naših lekara, koji već imaju iskustva sa ovakvim procedurama. "Ovakvu operaciju ne možete da uradite sami. Ona zahteva timski rad i maksimalno obučene kardiologe, kardiohirurge, instrumentarke, i tako dalje. Veliki broj ljudi uvršćen je u ovu vrstu operacije. Znajući njihove kvalitete, ja sam od prvog dana bio siguran da će se ovo završiti kao što se i završilo", ističe doktor Miljko Ristić.

Prema njegovim rečima, postojao je strah da pacijent neće dočekati operaciju jer je njegovo srce bilo toliko oslabljeno da nije mogao sam da pređe ni nekoliko metara. "Pacijent je nekoliko puta bio hospitalizovan, lečen medikamentima i ovo je bio jedini način lečenja koji je ostao. Dobro je da je dočekao to veštačko srce, koje radi već 45 minuta sa parametrima koje pratimo. Očekujemo najbolje moguće rezultate", kaže doktor Ristić.

Kako kaže, pacijent sa veštačkim srcem najduže može da živi i pet godina, a posle toga mora da se pojavi donor kako bi se rešilo konačno stanje pacijenta.

Vrednost aparata koji će zameniti biološki organ, a pacijentu produžiti život, jeste 150.000 evra i donacija je proizvođača.

U timu koji je uradio prvu ovakvu operaciju u Srbiji i ušao u istoriju naše medicine – nalaze se i kardiolog Emilija Nestorović, kardiohirurg Sveta Putnik, anesteziolog Dejan Mirković, perfuzer Slavko Kulić, instrumentarka Mira Bogdanović i ostali.