Predsednik Vučić obišao radove u KCS - Ulaganjem u Kliničke centre menjamo sliku zdravstva i Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić zajedno sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom obišao je radove na izgradnji i rekonstrukciji Kliničkog centra Srbije, investicije vredne 110 miliona evra, i poručio da ulaganja u Kliničke centre drastično menjaju sliku srpskog zdravsta i cele Srbije i podižu životni standard građana i znatno bolju zdravstvenu negu.

Predsednik je istakao da je ulaganje od 110 miliona evra u KCS od najvećeg, kapitalnog značaja za Srbiju, jer je reč o ogromnom novcu koji se ulaže za izgradnju nove zgrade Kliničkog centra i obnovu stare, a ceo posao bi trebalo da bude završen do avgusta 2021. godine.

Vučić je podsetio na Klinički centar Niš, koji je već obnovljen, te najavio da će na jesen početi radovi na novoj zrgadi Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, a na proleće naredne godine i na Kliničkom centru u Kragujevcu.

"To ne samo da dramatično menja sliku srpskog zdravsta, već i sliku Srbije. To menja životni standard ljudi, svih naših građana kojima je pomoć i zdravstvena nega potrebna. Obe kule KCS biće u sklad sa evropskim standardima", rekao je Vučić novinarima nakon obilaska.



Predsednik je preneo da do jutros ni ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, sa kojim je obišao radove, nije najavio svoju posetu Kliničkom centru, te da nije očekivao da vidi mnogo radnika, imajući u vidu da je nedelja, ali da je zadovoljan što je video da radovi napreduju, kako je i planirano.


"Već smo na petoj etaži nove zgrade", primetio je Vučić i podsetio da je prvi put odluka o izgradnji KCS doneta 1973. godine, potvrđena 1976. godine - da je do 1986. godine izgrađeno dva sprata, a od tada - nijedan ekser nije zakucan.



"Mi smo posle 35 godina uspeli, obnavljajući i podižući Srbiju, da podižemo kliničke centre", podvukao je predsednik.


Takođe, dodao je da će u Kliničkom centru u Beogradu, posle izgradnje i obnove, biti 930 novih ležajeva, od kojih 200 novih u intenzivnoj nezi.

"To su drastične promene kapaciteta i mogćnosti Srbije u odnosu na ono što imamo danas", primetio je.

Kako je rekao, gradi se i novi Urgentni centar, koji će biti najmoderniji, pošto su nabavljeni "Iks" i "Gama" nož, akceleratori i ostali aparati.

Vučić je podsetio da je Srbija pre pet godina bila najgora u Evropi, ispod kriterijma i nije ni bila na listi zemalja u oblasti zdravstva, dok je danas ispred osam ili devet zemalja EU.

"Planiramo da idemo napred i da za tri - četiri godine uđemo u prvih 10 u Evropi. To bi značilo mnogo za životni standard građana, lakšu starost i detinjstvo", rekao je Vučić.

Ponovio je da je zadovoljan što nema kašnjenja sa radovima, iako, kaže zna da kada naše firme preuzmi poslove bude kašnjenja.

Dodao je radnici imaju mnogo posla, i jer seizmički stara zgrada pre 45 godina nije bila dobro ispitana, pa je sada ojačavaju.

Tokom razgovora sa novinarima, predsednik se obratio i Milivoju Rakoviću, iz Jedinice za upravljanje kapitalnim ulaganjima Ministrastva zdravlja, za kojeg je rekao da je uvek nasmejan i od šest sati na gradilištu.

Novinarima je preneo da je Rakovića zamolio da dođe da radi u kabinetu predsednika, kada se završe radovi na Kliničkom centra, 

"Ako me do tada ne smene... A, takvo ljudi, energični, vredni, marljivi, nasmejani, uvek potrebni. Ali vas pre toga molim da završite ovo na vreme i hvala vam na trudu", rekao mu je Vučić.

Predsednik je najavio i da će svakako biti novog zapošljavanja u zdravstvu.

"S obzirom da će biti ovde novih 930 bolničkih kreveta i 200 novih ležaja na intenzivnoj nezi, neko o tim ljudima mora da brine", kazao je Vučić.

Naglasio je da će biti zapošljeni novi mladi i sredovečni ljudi.

Vučić kaže da najviše odlaze medicinske sestre i tehničari, ali i lekari, tako da će država pokušati da ih zadrži većim primanjima.

Istakao je da oni mogu da očekuju najveće povećanje plata u narednom periodu i da već imaju kumunlativno 22 ili 23 osto veće plate nego 2014. godine.

Dodao je da moraju da budu još veće plate za zdravstvene radnike i da će to država i uraditi u narednim godinama.  

Tanjug