Nova kula Kliničkog centra Srbije dva meseca pre roka

Završeni su grubi građevinski radovi na izgradnji nove zgrade Kliničkog centra Srbije, predstoji rekonstrukcija postojeće kule, da se uradi fasada na obe zgrade, unutršnji radovi, postavljanje instalacija, opremanje.

Planirani rok za završetak rekonstrukcije KCS je 6. avgust 2021. godine.

Nova zgrada ima 12 spratova, grubi građevinski radovi urađeni su 2,5 meseci pre roka, a radnike koji su angažovani na gradilištu danas je posetio ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

U novoj kuli biće smešten Urgentni centar, zatim 20 operacionih sala, imaće najmanje 300 bolesničkih kreveta, 150 kreveta intenziovne nege, odeljenje za angiografiju, odeljenje nuklearne medicine, laboratorija.

Predstoje radovi na fasadi, postavljanje instalacija - vodovod i kanalizacija, elektro i mašinske instalacije.

Ministar zdravlja je nakon razgovora sa radnicima rekao da je njihov jedini zahtev bio da ne ostanu bez posla i da se odmah nastavi sa radovima na drugoj fazi.

"Niko neće ostati bez posla, svi će nastaviti da rade na fazi B i na ostalim fazama", rekao je Lončar i dodao da su na rekonstrukciji KCS angažovani radnici iz Srbije.

Ministar kaže da je sa izvođačem radova dogovoreno da se do zime ugrade prozori i vrata, kako bi tokom zime mogli da se rade unutrašnji radovi.

On je podsetio da je završen KC Niš, ali i da uskoro počinju radovi na rekonstrukciji KC Vojvodina i KC Kragujevac.

"To je nova dimenzija Srbije. Obećali smo to građanima Srbije, ljudima koji rade u zdravstvu, pacijentima i to ostvaruijemo. Imaćemo potpuno nova četiri klinička centra", naglasio je ministar.

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je za RTS da je završena gradnja nove kule Kliničkog centra Srbije, a to je građevinski poduhvat.

"Za pet meseci i deset dana ugrađena je ovolika konstrukcija sa 12 etaža 2,5 meseca pre svih izvođačkih rokova", rekao je prof. Ašanin.

"Klinički centar dobiće 27.000 metara kvadratnih prostora koji će biti najamodernije opremljeni sa najboljim mogućim uslovima za rad, pregled i terapiju pacijenata", rekao je profesor.

Dobija se i 500 kreveta, od čega 150 kreveta intenzivne nege, 50 kreveta dnevne bolnice, 20 operacionih sala, odeljenje za angiografiju i novu laboratoriju, istakao je Ašanin.

Ukazuje da je na ovom objektu radilo svakodnevno oko 250 do 300 radnika. Ovi radovi se nastavljaju u istom tempu.

"Skinuli su do sada 13.000 metara kvadratrnih fasade i nastavljaju se radovi na fasadi i na krovu. Istovremeno se radi i tehnički blok odakle kreću sve instalacije", kaže Ašanin.

Pre mesec dana je otvoren i pristupni put između Kliničkog centra Srbije i Hitne pomoći. To je, kako ističe Ašanin, bio strateški potez jer je otovren četvrti ulaz za Klinički centar Srbije.

"Sada su pacijenti iz Hitne pomoći za par minuta u KCS, a teški bolesnici koji dolaze iz grada i iz unutrašnjosti na najkraći način ulaze u KCS", kaže Ašanin.

Po starom srpskom običaju za završetak grubih građevinskih radova pripremljen je i ručak za radnike - vojnički pasulj, a oni su ministra darivali košuljom.

Budući izgled

Izvor Tanjug/RTS