Лекари УЦ спасили младића са смртоносним повредама срца

Заједничком и брзом интервенцијом кардиохирурга и хирурга Ургентног центра Клиничког центра Србије, спасен је живот младића који је избоден ножем и који је у ту установу довезен са отвореном повредом срца, слезине, желуца, дијафрагме. Лекари кажу да је младић имао среће, да је стигао на време, јер са тако озбиљним повредама пацијент брзо искрвари.

Претила је опасност да обилно крварење заустави рад срца, наводе у Ургентном центру.

Заменик директора Ургентног центра Душан Јовановић каже да је пацијент у ту установу дошао у тешком стању, да је постојала само једна убодна рана, али да је било повређено више органа - слезина, желудац, дијафрагма и отворена повреда срца.

Додао је да је пацијент најбрже могуће, за неких двадесетак минута, био у операционој сали.

"Већ на самом улазу у Ургенти чекао га је уигран тим лекара, сестара, техничара, а у операционој сали тим кардиохирурга, хирурга, анестезиолога. Операција је била успешна и све повреде су збринуте и пацијент је преживео", рекао је Јовановић за Тањуг.



Објаснио је да пацијенти с тако тешким повредама брзо искрваре и да мало њих уопште успе да стигне до болнице и операционе сале, али и да преживи операцију.

Начелник Интензивне неге кардиохирургије Драган Цветковић, који је радио операцију на срцу, каже да су брзо реаговали и да је пацијент имао доста крви у срчаној кеси, да му је била пресечена једна срчана артерија и засечена лева комора, одакле је крварио.



"Урадили смо реконструкцију коморе, ушили артерију и крварење је стало. После тога је настао други део приче који су радиле колеге из Ургентног центера где су морали да збрину вишеструке повреде у абдомену", закључио је Цветковић.