Ургентни центар обележио је 30 година постојања и рада

Ургентни центар Клиничког центра Србије 16. децембра 2017. године, обележио је 30 година постојања и рада, пригодном свечаношћу у Скупштини града. Обележавању три деценије Ургентног центра присуствовали су представници председника и Владе Републике Србије, градске управе, бројни лекари и здравствени радници, представници академске заједнице и друге угледне личности, сарадници...

Када је 1987. године изграђен, Ургентни центар био је првенствено установа намењена лечењу пацијената из Београда, а данас, 30 година касније, то је најфреквентнија здравствена установа у Србији кроз коју дневно прође скоро 1.000 пацијената из читаве земље али и региона. Годишње се у Ургентном центру обави више од 6.000 операција и уради више од 350.000 анализа у лабораторији ове установе, речено је на свечаности.

Поздрављајући присутне у име председника Републике Србије Александра Вучића, генерални секретар председника Никола Селаковић посебно је нагласио значај те здравствене установе. „Грађани Србије знају да онда када је најтеже и најхитније у Ургентном центру Клиничког центра Србије даноноћно, сваког часа, раде људи који су стручни, одговорни, максимално посвећени свом послу и пацијентима, и који ће им указати најбољу могућу помоћ. Истовремено, то је и најбољи пример младим генерацијама лекара које долазе, како се вредним радом и учењем уз најбоље докторе, постаје врхунски медицински стручњак”, истакао је Селаковић.

Државни секретар у Министарству здравља и некадашњи директор Ургентног центра, професор др Владимир Ђукић истакао је да Министарство здравља улаже значајна средстава у циљу унапређења здравственог система наше земље, у којем Ургентни центар има изузетно значајно место. „Нове операционе сале и медицинска опрема, односно улагања које смо током ове године определили за Ургентни центар, најбоља су потврда намере Министарства здравља да најквалитетнија дијагностика и интервенције буду доступне непосредно по пријему пацијента у Ургентни центар”, истакао је Ђукић.

Директор Клиничког центра Србије доцент др Милика Ашанин истакао је да је Ургентни центар данас модерна и ефикасна здравствена установа у којој раде водећи здравствени стручњаци. „Они својим знањем, искуством и односом према послу пружају најбољи пример младим колегама које запошљавамо и којима пружамо могућност за усавршавање и специјализације” рекао је Ашанин.

На свечаности поводом јубилеја Ургентног центра додељене су плакете свим директорима Ургентног центра у претходних 30 година, уз поруку да ће та установа истрајати на задатку одбране онога што је најважније – живота и здравља грађана, који препознају труд и рад и који верују лекарима те установе