Председник Србије обишао Клинички центар Србије

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас радове на обнови Ургентног центра Клиничког центра Србије (КЦС) и изградњи новог Центра за "Икс" нож, један од најсавременијих медицинских апарата.

У изградњу Центра за „Икс“ нож у КЦС и набавку опреме уложено је 800 милиона динара. X-нож је иначе, како је објаснио, прецизнији од Гама-ножа, а за сваки третман x-ножем плаћали смо 20.000 евра.

Вучић је поручио и да ускоро треба да буде потписан уговор о реконструкцији комплетног Клиничког центра, те да ће, као сто је Ниш добио најмодернији КЦ, тако исто бити и у Београду, Новом Саду и Крагујевцу,  jер, како је рекао, 50 или 60 година у КЦ Србије ништа није уложено, једном је промењена столарија, а и то, како је навео, као и да није, а то је установа с којом се сваки грађанин сусреће, те је важно да све то буде чистије, уреднике, боље опремљено.

Садашњи радови, којима је, каже, задовољан, коштали су око 8,5 милиона евра, а комплетна реконструкција коштаће 69 милиона евра, а он очекује да тај уговор буде потписан наредне недеље.

У КЦС сваког дана долази између 17 и 27 хиљада људи, и како је рекао, толико улагање и није неки велики новац, али до сада ништа није рађено више десетина година.  "Данас радимо свеобухватне радове и купујемо најмодерније апарате и то показује наш велики и значајни напредак и то ће сви наши људи моћи да виде сваког дана", рекао је Вучић.  Поручио је и да је задовољан напретком, поменувши да Србија за здравство издваја петину буџета и да је зато важно да све то изгледа мнного боље него данас.

Пацијенти ће, додао је, бити у много бољим собама, лекари и медицинско особље такође, а посебно је истакао да влада мора да увери медицинске сестре, јер њихов је посао најтежи, да жели да они не одлазе, те да ће им омогућити боље услове.

"Замолио сам чланове владе и премијерку и министра Лончара, да посебно водимо рачуна о лекарима и медицинским сестрама, да се нико други не наљути, јер много је то тежак посао. Хоћемо да зауставимо одлазак, да кажемо да су Србији потребни, али и да смо свесни свесни колико више треба да платимо", поручио је.

Јер, цитирао је бившег гувернера Јелашића, паре не падају с крушке, те додао - држава мора да заради, а не да се простире дуже него што може и сме, јер доводите земљу пред банкрот.

"Данас плаћамо цену тако неозбиљне полтике, али данас већ можемо да трошимо јер смо урадили озбољне реформе, можемо да трошимо више, али и даље морамо да буздемо пажљиви да нам се не понови ситуација", поручио је Вучић, те обећао да ће у здреавство бити још више улагања.