Еуромеланома 2013 УГЛЕДАЈТЕ, СПРЕЧИТЕ!

Поводом Европског дана борбе против рака коже Удружење дерматовенеролога Србије започиње Кампању бесплатним прегледима коже

Удружење Дерматовенеролога Србије и Еуромеланома Европе упозоравају на парадоксалну чињеницу: рак коже има један од најбржих пораста учесталости у Европи упркос томе што је једини који се може открити прегледом голим оком, те да га је могуће дијагностиковати у раној фази. Најчешћи је код особа старијих од 50 година, као и код особа које се пролонгирано или интензивно излажу сунцу. Једна од 6 оваквих особа ће развити рак коже током живота.

Под паролом “Угледајте, спречите!” Кампања је усмерена на едукацију, свим промотивним алатима помаже људима да науче шта и како да гледају, како би свако могао да препозна потенцијални рак коже. Иако превенција и даље остаје кључна, повећана учесталост рака коже истиче редовне прегледе коже есенцијалним у смањивању ризика од рака. Штавише, нису сви облици рака коже настали као резултат редовног или интензивног излагања сунцу. Еуромеланома препоручује да свако прегледа целу кожу на сваких 3 месеца и идентификује сумњиве промене, нове лезије или оне које се мењају. У случају сумње, прва станица за пацијенте би требало да буде лекар опште праксе или дерматолог. У великом броју случајева рак коже може да се прошири на друге органе стварајући озбиљне здравствене проблеме. Због тога је рано лечење кључно.

Еуромеланома дан обележава се 13. маја 2013. године под слоганом „УГЛЕДАЈТЕ, СПРЕЧИТЕ!“ Тог дана су организовани бесплатни скрининг прегледи у 20 градова широм Србије, у државним клиникама и болницама, као и у приватним дерматолошким ординацијама. Градови у којима ће се вршити прегледи су: Београд, Земун, Суботица, Сента, Смедерево, Смедеревска Планака, Нови Сад, Зрењанин, Сремска Митровица, Шабац, Ниш, Лесковац, Прокупље, Власотинце, Крагујевац, Трстеник, Тутин, Ужице, Чачак и Вршац. Сви заинтересовани могу да се пријаве за преглед у периоду од 7. до 9. маја, од 8 до 20х, путем бесплатне телефонске линије (за позиве из фиксне телефоније) на број: 0800 222 888.

Кампању организује Удружење дерматовенеролога Србије у сарадњи са Еуромеланома Еуропе и Европским удружењем за дерматолошку онкологију (ЕАДО), а под покровитељством Европске академије за дерматологију и венереологију (ЕАДВ) и Министарства здравља Републике Србије. Партнер кампање је Еуцерин, бренд медицинске козметике компаније Беиерсдорф д.о.о.

Национални тим Еуромеланома 2013 у Србији: проф. Љиљана Меденица, координатор Кампање Еуромеланома у Србији, проф. Милош Николић, асистент др Душан Шкиљевић и мр пх. Нада Милетић Невајда, директор Медицинског сектора у компанији Беиересдорф д.о.о.

 

УДРУЖЕЊЕ ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГА СРБИЈЕ 
www.udvs.org
ЕУРОМЕЛАНОМА ЕУРОПЕ
www.euromelanoma.org
ЕВРОПСКА АКАДЕМИЈА ЗА ДЕРМАТОЛОГИЈУ И ВЕНЕРЕОЛОГИЈУ
www.eadv.org