Шездесет година нуклеарне медицине у Србији

Ове године Центар за нуклеарну медицину Клиничког Центра Србије обележава значајан јубилеј. Пре 60 година основана је Лабораторија за радиоактивне изотопе у медицини Медицинског факултета у Београду која је прерасла у Центар за нуклеарну медицину Клиничког центра Србије, што га чини једном од најстаријих установа нуклеарне медицине у Европи. Такође се обележава 30 година од оснивања Катедре нуклеарне медицине на Медицинском факултету Универзитета у Београду.

Конгрес "60 година нуклеарне медицине у Србији" одржаће се 27-29. септембра 2018. године у Београду, у хотелу „Зира“, под покровитељством Министарства здравља Србије и Европског удружења нуклеарне медицине, а уз подршку Министарства за просвету, науку и технолошки развој Србије и Еразмус плус програма Европске уније. Организатори Конгреса су проф. Вера Артико, директор Центра за нуклеарну медицину КЦС, проф. Драгана Шобић Шарановић шеф Катедре нуклеарне медицине Медицинског факултета Универзитета у Београду и др Аида Афган, председник Секције нуклеарне медицине Српског лекарског друштва. У организацији учествују и Удружење радиолошких техничара и техничара нуклеарне медицине Србије и Удружење нуклеарне медицине Србије.

У току три дана, осим подсећања на почетке нуклеарне медицине у Србији, размењиваће се знања, мишљења и искуства са колегама у земљи и иностранству и упознати са новим трендовима у нуклеарној медицини. Излагањем представника Европског удружења нуклеарне медицине, Међународне агенције за атомску енергију и других експерата, у присуству око 200 учесника из 18 земаља, изнеће се нове чињенице, поделити искуства, унапредити знање и донети нове идеје из нуклеарне медицине и пратећих области.. Обележавање овог великог јубилеја представља нови подстицај да се настави у духу оних који су нуклеарну медицину основали и жељу да се радом, залагањем, учењем и иницијативом допринесе даљем развоју ове области.

Европско удружење нуклеарне медицине је јубилеј „60 година нуклеарне медицине у Србији“ подржало организацијом Европске школе за молекуларни имиџинг и терапију (ЕСМИТ) у којој је учествовало 120 полазника и предавача из разних европских земаља. Школа је одржана у Деканату Медицинског факултета Универзитета у Београду, од 7. до 9. септембра 2018.