29. октобар је светски Дан можданог удара.

29. октобра, на светски Дан можданог удара у Поликлиници Клиничког центра Србије и у Ургентном центру од 11.55 до 14 часова лекари наше здравствене установе упознаће пацијенте Клиничког центра Србије са симптомима можданог удара, хитности лечења овог бруталног обољења и факторима ризика за мождани удар и неопходности њиховог лечења.

На неколико штандова на поменутим локацијама наше куће која дијагностикује и лечи огроман број пацијената са можданим ударом, лекари Клинике за неурологију ће у сарадњи са оганизацијама за подизање свести о можданом удару (SAFE, Angels, ESO-EAST), разговарати са пацијентима и истаћи неопходност препознавања раних симптома и фактора ризика за мождани удар.

Мождани удар је међу водећим узроцима смртности и инвалидитета у Србији – скоро 30.000 људи годишње доживи мождани удар, трећина премине одмах, трећина остаје са трајним инвалитетом, а само трећина се опорави.

Један од значајних разлога високе смртности од можданог удара је недовољно знање пацијената о симптомима и хитности лечења.

Што више времена прође од првих симптома до одласка код лекара и примања терапије, мање су шансе за преживљавање и опоравак.