Бесплатни превентивни прегледи сутра у КЦС и више од 100 здравствених установа широм Србије

У Клиничком центру Србије (КЦС), у згради Поликлинике (Вишеградска бр. 26) грађани ће у недељу 28. октобра, у периоду од 8 до 16 часова, бити у прилици да без заказивања и без здравствене књижице обаве бесплатне превентивне прегледе, односно ураде ултразвучни преглед абдомена и проверу триглицирида и холестерола.

Директорка Поликлинике КЦС, прим. др Снежана Половина истакла је да ће том приликом КЦС отворити врата и најмодерније, недавно отворене Централне лабораторије.

„Клинички центар Србије ће и овога пута, као и током претходних акција превентивних прегледа, учинити све да грађани ефикасно и брзо обаве контролне прегледе. Нема заказивања прегледа, одмах по уласку у зграду Поликлинике, на шалтеру, грађани ће бити усмеравани, сходно врсти прегледа, у амбуланте на ултразвук абдомена или у Централну лабораторију“ истакла је др Половина.

Докторка Половина указала је на значај превенције и позвала грађане да обаве превентивне прегледе. „Превенција је основ очувања здравља, а кроз превентивне прегледе грађани имају прилику да на време открију и оне болести које су прикривене и не дају симптоме. А када такве болести препознамо одмах на почетку, лечење је и ефикасније и једноставније. Стога позивам све грађане да сутра од 8 до 16 часова посете своју здравствену установу и учине нешто важно за своје здравље“ истакла је др Снежана Половина.

Акција коју Министарство здравља организује, једанаести пут по реду, у недељу 28. октобра, од 8 до 16 часова,одржава се у више од 100 здравствених установа широм земље. Том приликом, грађани ће моћи да ураде ултразвучни преглед абдомена и проверу триглицирида и холестерола, а поред тога, за даме ће бити организовани и превентивни ултразвучни прегледи груди, као и мамографски прегледи. У претходних десет акција, близу 200.000 грађана Србије обавило је превентивне прегледе а од тог броја неколико хиљадa њих упућено је на даљу дијагностику.