50 година Пејсмејкер центра КЦС

Поводом 50 година од оснивања и почетка рада Пејсмејкер центра Клиничког центра Србије (КЦС), у петак је у нашој установи одржана конференција за медије, на којој су се представницима медија обратили в.д. директора КЦС проф.др Милика Ашанин, директор Пејсмејкер центра проф. др Горан Милашиновић и заменик директора Пејсмејкер центра проф. др Синиша Павловић.

В.д. директора КЦС проф. др Милика Ашанин рекао је да пејсмејкер терапија специфична област у домену кардиоваскуларних болести у којој се преклапају хирургија, кардиологија, електроника, биофизика. ''Држава и КЦС су уложили огромна средства како би наши стручњаци у пејсмејкер терапији пратили дешавања у свету и како би свака иновација исте године била уведена и у праксу КЦС'', рекао је Ашанин. Додао је да је Референтни Пејсмејкер центар 1997.године постао Национални центар за пејсмејкер, а да је та терапија од 2002. до данас уведена у 12 нових центара у Србији чиме је, каже, створена ''европска мапа пејсмејкер терапије''. ''Ових дана припремамо нове технологије које ћемо преко Министарства здравља и Републичког фонда за здравствено осигурање увести у праксу. Успели смо да смањимо листе чекања у пејсмејкер терапији и да значајно унапредимо здравство у домену те терапије'', рекао је Ашанин.

Директор Пејсмејкер центра проф.др  Горан Милашиновић је истакао да је у Србији пејсмејкер терапија као превенција од изненадне срчане смрти развијена на светском нивоу и додао да се у Референтном Пејсмејкер центру КЦС дневно обави од седам до осам операција. Захвалио је на подршци коју је центар од оснивања до данас добијао од Министарства здравља, Републичког фонда за здравствено осигурање, КЦС-а и Медицинског факултета. Подсетио је да је Пејсмејкер центар основан 1967. године као независни центар који функционише као интегративни део КЦС.

Заменик директора Пејсмејкер центра проф.др Синиша Павловић указао је да расте број пацијената којима је потребан пејсмејкер и да је обим посла за специјалисте у овој области данас, како каже, осам пута већи него што је био 2000. године. Он је навео да пацијенати у просеку имају између 65 и 67 година и додао да је 1993. године уграђен пејсмејкер најмлађем пацијенту у Србији - беби која је била стара три дана. ''Та „беба“ се удала пре две године и данас води нормалан живот'', рекао је Павловић. Подсетио је да је први пејсмејкер у Србији уградио доктор Драгољуб Бата Адамов у болници ''Драгиша Мишовић'', док је утемељивач садашњег Пејсмејкер центра КЦС био доктор Милан Бане Ђорђевић.

Осим јубилеја 50 година рада Референтног Пејсмејкер центра КЦС, ове године се обележава и 60 година од светског изума пејсмејкера. Први пејсмејкер за вештачку стимулацију срчаног ритма код особа са успореним срчаним импулсима уграђен је код човека 8.октобра 1958.године, а операцију је обавио шведски хирург Сенинг. Пацијент је преминуо 2001.године у 86.години од малигне болести.