У недељу превентивни прегледи у КЦС - први пут и прегледи плућа

У недељу, 16. децембра у Клиничком центру Србије (КЦС) ће бити настављена акција превентивних прегледа коју организује Министарство здравља. Том приликом, у згради Поликлинике сви грађани ће од 8 до 16 часова моћи да, без здравствене књижице и без заказивања, обаве клинички преглед плућа и по потреби ураде рентген плућа и тумор маркере плућа и дебелог црева. Поред тога, у амбулантама Клинике за очне болести КЦС, у истом периоду биће организовани офталмолошки прегледи.

Директорка Клинике за пулмологију КЦС проф. др Виолета Вучинић истиче да је од изузетне важносто то што ће се први пут у оквиру ове акције Министарства здравља, током које је до сада превентивни преглед обавило око 220.000 грађана, радити и прегледи плућа.

„Данас су болести плућа у великој експанзији, нарочито малигне, и то је глобални тренд, не само код нас. Када знамо да је у протеклих десет месеци, на Клиници за пулмологију дијагностификовано близу 1400 новооткривених пацијената са малигним тумором плућа, односно више од четворо новооткривених свакога дана, онда је сасвим јасно колики је значај превенције. На жалост, велики део тих пацијената код нас долази у већ поодмаклој фази болести, када су и могућности за успешну примену терапије знатно мање. Болести плућа су јако опасне, подмукле, стога рана дијагностика највише доприноси успешном излечењу ” истиче др Вучинић.

У складу са добром клиничком праксом и искуством из претходних акција превентивних прегледа, Клинички центар Србије је и овога пута учинио све да грађани у недељу 16. децембра ефикасно, једноставно и брзо обаве прегледе.  

Клинички центар Србије и овим путем позива грађане да у недељу дођу у КЦС или у неку од око 100 здравствених установа широм Србије, и обаве превентивни преглед.