И прошле године највише трансплантација урађено у Kлиничком центру Србије - 44

Трансплантацијом органа у Србији су протекле године спасена 64 живота. Породице су дозволиле да 23 преминуле особе буду донори органа и захваљујући њима у пет трансплантационих центара урађено је 38 трансплантација бубрега, 16 трансплантација јетре и 10 срца. Највише трансплантација урађено је у Kлиничком центру Србије - 44, и то 19 трансплантација бубрега, 10 срца и 15 јетре.

Због малог броја донора многи пацијенти, којима је пресађивање органа једини лек, не дочекају трансплантацију.

Међу земљама које су највише урадиле на развоју трансплантационог програма је Хрватска која са Шпанијом дели прво место у свету, сразмерно броју становника, по броју трансплантација. Наше комшије годишње ураде око 250 трансплантација бубрега, 150 трансплантација јетри и око 50 трансплантација срца. Једна од карика која је допринела добрим резултатима у Хрватској је Закон о претпостављеном донорству, који је и Србија усвојила, али је кључна била посвећеност и добра организација националног програма за трансплнтацију.

И код нас се много очекивало од Закона о трансплантацији органа, који је предвидео да су сви потенцијални донори, уколико се за живота другачије не изјасне, међутим, лекари кажу да је прошло тек пет месеци од усвајања и да је рано говорити о његовим ефектиима. Директор Kлинике за кардиохирургију Kлиничког центра Србије проф. Светозар Путник каже да ће ефекти новог закона бити видљиви за годину, две. Он је нагласио да је у KЦС током 2018. године урађено 10 трансплантација срца, да још између 30 и 40 пацијената чека на трансплантацију и да се тај број не мења последњих пет година - једни добију орган, али пристижу нови пацијенти.

За пацијенте који не могу да чекају док се не појави донор и орган, примењују се друге терапијске опције као што је уградња вештачке пумпе - вештачког срца. "То су механички уређаји којима се мења део срчане функције или цела срчана функција и то некада буде дефинитивно терапијско решење, а некада омогућава људима да сачекају трансплантацију", нагласио је Путник.

Већина пацијената који чекају на трансплантацију срца су млади људи између 30 и 40 година. Деце тренутно нема на листи чекања. Недавно је трансплантирано срце тинејџеру од 17 година, који се сада осећа добро, редовно долази на контроле и живи нормално.

Током 2018. године урађено је 38 трансплантација бубрега, а директор Kлинике на нефрологију KЦС проф. Марина Савин каже да тим за трансплантацију бубрега успешно ради, да су пацијенти задовољни и да је уз нове имуносупресивне терапије успешност трансплантације, са добром бубрежном функцијом, 98 одсто. Проф. Савин каже да је успешност трансплантације бубрега у Србији на нивоу светских резултата. За трансплантацију је спремно још 150 пацијената, а у току су припреме за дупло више пацијената. "То значи да нас чека велики посао. Потпуно смо оспособљени да повећамо број трансплантација и то је циљ за следећу годину", нагласила је она.

У наредној години очекују дупло више трансплантација и спремни су да то и остваре - имају добар хируршки тим, адаптиран је нови простор за опоравак већег броја трансплантираних пацијената имају нове имуносупресивне протоколе. "Апелујемо да цела заједница, сви грађани учествују у ширењу програма трансплантације, а ми са наше стране учинићемо све да успешност буде велика", закључила је она.  

Тањуг