Почиње реконструкција и изградња нове Клинике за инфективне болести КЦС

Клиника за инфективне и тропске болести у Београду ускоро ће добити нов изглед, реконструкцијом постојеће и изградњом нове зграде, чиме ће дугогодишњи проблем ове здравствене установе од изузетне важности за наш здравствени систем коначно бити решен. Проблем реконструкције Инфективне клинике постоји већ деценијама уназад, и до сада нико није имао довољно снаге и жеље да се избори са овим проблемом.

Директор ове установе доц.др Горан Стевановић истиче да ће Клиника за инфективне и тропске болести бити реконструисана кроз фазе, како би се омогућио несметан рад и збрињавање пацијената.

„Захваљујући изузетном разумевању и подршци Министарства здравља и управе Клиничког центра Србије, а уз помоћ Канцеларије за јавна улагања, након обимног и дуготрајног припремног периода кроз припрему пројектног задатка, најзад је започет процес потпуне реконструкције Клинике за инфективне и тропске болести. Тај процес ће ићи кроз неколико фаза, због потреба сталног рада Клинике и њене спремности да у сваком тренутку одговори епидемијским дешавањима, односно збрињавању пацијената“.

У првој фази ће бити изведени радови на реконструкцији постојећих објеката Клинике.

„Реконструкцијом постојећих објеката биће омогућено да током наредних фаза, у условима интензивних грађевинских радова на новом објекту, сви пацијенти буду у потпуности збринути, односно да током извођења радова неће бити неопходно смањење обима услуга које се пружају нашим пацијентима. У току је припрема пројектног задатка, након чега следи пројектовање и остале припремне активности да би сами грађевински радови ове фазе отпочели на јесен“ каже др Стевановић.

„Уз захвалност Влади и Министарству здравља на предузетим мерама у вези реконструкције наше Клинике, морам овом приликом да истакнем да ће предстојећа реконструкција и изградња нове Клинике за инфективне и тропске болести бити додатни мотив и мојим колегама, свим здравственим радницима ове установе да наставе да раде са изузетном посвећеношћу и пожртвовањем, као и до сада, и то врло брзо у најсавременијим условима“ закључио је директор Клинике за инфективне болести.

Директор Клиничког центра Србије (КЦС) проф.др Милика Ашанин истиче да на овом изузетно сложеном проблему, реконструкцији и санацији Клинике за инфективне болести, Министарство здравља и Клинички центар Србије раде већ дуго, како би се пронашло најбоље решење.

„Због значаја али и специфичности ове здравствене установе, неопходно је било изнаћи трајно, системско  и одрживо решење, које ће обезбедити знатно боље услове за боравак пацијената и рад запослених здравствених радника, по најсавременијим здравственим стандардима. Изузетно смо задовољни што смо најзад у томе успели, и што ћемо врло брзо, у кругу новог Клиничког центра Србије, чија је изградња увелико у току, имати и нову Клинику за инфективне и тропске болести“ истиче проф.др Милика Ашанин.

Чињеница је да је овај грађевински објекат стар близу сто (100) година, и да сваки вид грађевинских радова и интервенција у циљу санације, реконструкције и адаптације на истом представља изузетно сложен грађевински посао. Отежавајућу околност за реконструкцију Клинике за инфективне болести представља немогућност да се поједине етаже или вертикале у потпуности испразне а пацијенти преселе на другу локацију, због специфичности патологије и непостојања алтернативне инфектолошке установе на територији града. Другим речима, због значаја и специфичности Клинике за инфективне болести,није могуће, чак ни на краће време, смањити капацитет ове установе, а да не настане шири проблем у погледу збрињавања инфектолошких болесника.

Паралелно са припремом за предстојећу реконструкцију, Министарство здравља и КЦС као и управа Клинике за инфективне болести улажу максималне напоре како би ова установа омугућила адекватно збрињавање пацијената.

У протекле две и по године део спољашње столарије замењен је новом ПВЦ столаријом на одељењима хепатитиса. Обављени су радови на обнови магистралних водова грејања у две зграде, Павиљон I и II, комплетно је реконструисан део крова над делом интензивне неге који је прокишњавао. На одељењу VI је сређена болесничка трпезарија. У истом периоду на одељењу VI су и комплетно реновирана два полуизолациона бокса са припадајућим предпростором, реинсталисан је систем магистралних цеви грејања, са новим манометарским и вентилским системом контроле. Урађена је санација и обнова пријемнотријажног одељења са боксевима за преглед пацијената, санација тоалета,и започети су унутрашњи радови на ходнику.

Дакле, за потребе клинике, за адаптацију, реконструкцију и санацију објекта, у претходном периоду утрошено је преко 20 милиона динара.  Поред тога, у истом периоду у Клиници је запослено 11 лекара и већи број медицинских сестара. Такође, уложена су значајна средстава и у набавку најсавременије дијагностичке опреме. Од 2014. до данас набављено је 17 апарата: 8 респиратора, 2 дефибрилатора, 6 монитора, 5 аспиратора. У ендоскопији набављени су апарати: ултразвук колор доплер, видео гастроскоп , ЛЦД монитор за потребе лапароскопа, видео колоноскоп.

Медија центар