Проширени капацитети Центра за трансплантацију органа КЦС

Центар за трансплантацију Клиничког центра Србије проширен је новим Одељењем за трансплантацију бубрега, које је данас обишао дражавни секретар у Министарству здравља Ференц Вицко.  Он је рекао да Министарство здравља посебан акценат ставља на програм трансплантације органа и подсетио је на значај донорства.

"Пацијенти када дођу до момента када друга врста лечења не помаже, трансплантација је једини лек и омогућава им потпуно здрав живот", рекао је Вицко. 

Орган је недавно добио и Немања Ћулибрк (24) који је на хемодијализи био непуне две године.  Болест му је откирвена изненда, како каже, све се брзо десило, а сада после тансплантације осећа се добро да настави студије на Саобраћајном факултету у Београду. 

Директорка Клинике за нефрологију Марина Савин каже да је циљ да у овој години имају више од 30 трансплантација бубрега како би се смањиле листе чекања.  Подсетила је да у овом моменту на трансплантацију чека око 250 пацијената који су прошли све припреме и најмање још толико који су у припремној фази. "Нови закон о трансплантацији органа ће бити олакшавајући за кадаверичне трансплантације, а планирали смо и да развијамо поново трансплантације бубрега са живих донора", рекла је Савин.  За успех у трансплантацији бубрега важна је и имуносупресивна терапија која је, каже, доступна пацијентима у Србији. 

Директор Ургентног центра Марко Ерцеговац каже да је са Одељењем за трансплантацију бубрега комплентиран Центар за трасплантацију органа.  "Ово је велика ствар не само за Клинички центра Србије, већ за целу Србију", рекао је Ерцеговац.  Подсетио је да се у Клиничком центру Србије највише уради трансплантација бубрега, али да се раде и трансплантације јетре, срца, рожњаче.   

Капацитет Одељења за трансплантацију бубрега омогућава до 8 трансплантација бубрега истовремено.Тренутно се у центру  налазе 3 примаоца кадаверичног бубрега, од којих су 2 трансплантације учињене 20. 1. 2019. Одељење за трансплантацију бубрега располаже са 20 болесничких постеља и два хемодијалзна места. Одељење је организовано  кроз интезивну негу и  апартаман који могу истовремено да обаве до 8 трансплантација бубрега, као  и полинтензивну негу, која подржава припрему болесника за трансплантацију бубрега.

Тањуг