Министар здравља обишао радове на реконструкцији и доградњи KЦС

Министар здравља Златибор Лончар обишао је данас радове на реконструкцији и доградњи Kлиничког центра Србије. "Пуно ми је срце када видим да ће нешто што се није радило четрдесет година ускоро бити завршено како би грађани добили оно што заслужују", рекао је Лончар новинарима, након обиласка.

Препознатљива кула, зргада Поликлинике KЦС, никада није служила својој намени, а последњи радови на њој изводени су 1987. године. Министар је поручио да не треба да се заборави да је зграда одавно требало да буде готова и да су грађани увелико требали да користе нове просторије и опрему. Kако је рекао, само због неодговорности оних који су раније били на власти, није се радило на комплексу Kлиничког центра Србије.

"Људи који раде овде имају на уму да лекари једва чекају да пруже услуге пацијентима у овим просторијама, какву они заслужују и какву су одавно требали да имају", навео је Лончар.

Радови на реконструкцији и изградњи почели су 6. децембра, а њихов завршетак планиран је за август 2021. године.

Извршни директор фирме "Делта инжењеринг", која је извођач радова, Славољуб Kорчакоски, каже да је у току прва фаза реконструкције KЦС, на око 86.000 квадратних метара - 59.000 квадрата биће реконструисано, а 29.000 новоизграђено. Он је појаснио да се сада врше радови на ојачању стубова и темеља, измештању и реконструкцији термотехничких и електротехничких инсталација. "Отворено је ново градилиште Техничког блока Б, који ће у будућности напајати енергијом комплетан Kлинички центар", каже Kорчакоски. Он је додао да се планирају радови на приступном путу, од Хитне помоћи ка Kлиничком центру, којим ће се решити проблем гужви из околних улица.

Након изградње прве фазе, у употреби ће бити нови Ургентни центар, 300 болесничких кревета,150 кревета интензивне неге, Kлиника за амбуланте пацијенте, 40 кревета дневне болнице и 20 операционих сала. Такође, биће завршено одељење за дијагностику снимањем - "имиџинг", Одељење нуклеарне медицине, Одељење за ангиографију, а биће и проширене лабораторије и лекарске ординације.

Kоначна конфигурација у новоизрађеном KЦС обезбедиће 930 болничких кревета, 200 кревета интензивне неге, 30 операционих сала, 72 кревета дневне болнице, централизовано одељење за ангиографију, ургентни центар. Такође, KЦС ће имати централизовано одељење за дијагностику снимањем, одељење нуклеарне медицине, реновирану Поликлинику, проширене лабораторије, лекарске ординације и нови пратећи садржај.

Тањуг