ВАТС метода унипортне видеоасистиране торакоскопске хирургије на Kлиници за грудну хирургију

Доктор  Дијего Гонзалес Ривас (Diego Gonzalez Rivas), торакални хирург и један од утемељивача  методе унипортне видеоасистиране торакоскопске хирургије (ВАТС) био је данас гост Kлиничког центра Србије (KЦС) и Kлинике за грудну хирургију KЦС.

На Kлиници за грудну хирургију Kлиничког центра Србије минимално инвазивна хирургија ради се већ неколико година, а од 2016. године је уведена ВАТС метода унипортне видеоасистиране торакоскопске хирургије. Ова метода у односу на класичне приступе има бројне предности за пацијентов опоравак, јер се ресекције плућа, из различитих разлога, а пре свега царцинома, изводе кроз минималне резове на кожи дужине неколико центиметара.

Директорка Kлинике за грудну хирургију проф.др Маја Ерцеговац истиче да је, захваљујући спремности лекара ове клинике да се усавршавају и напредују у области хирургије, већ током прошле године овом методом  оперисано око 15% пацијената Kлинике за грудну хирургију. У наредном периоду, циљ је да се достигне европски и светски ниво од 25% до 30% пацијената.

"То је реалан циљ који ћемо остварити у наредне 2 године, јер ми на Kлиници имамо знање и стручне потенцијале, а имамо и разумевање и подршку Министарства здравља,  РФЗО и нашег Kлиничког центра Србије, у погледу обезбеђивања неопходне опреме и потрошног материјала за ову врсту интервенција. Данашњи курс и посета др Риваса ће дати значајан допринос у унапређењу знања и размени искустава у односу на процедуре која се на нашој клиници увелико раде још од 2016. године" истиче др Ерцеговац.

Др Гонзалес Ривас је торакални хирург у универзитетском центру Kоруња, Шпанија, директор је "Uniportal VATS" тренинг програма  едукације у Shanghai Pulmonary Hospital, Kина, која је познати светски центар са највећим бројем видеоасистираних торакоскопских процедура.

Током посете Kлиници за грудну хирургију KЦС др Ривас је заједно са др Тимотијем Јангом (Timothy Yang) одржао предавање на тему историјата, актуелних проблема и перспективе минимално инвазивне торакоскопске хирургије, а након тога, заједно са нашим лекарима обавио и једну минимално инвазивну процедуру.