Нова кула Клиничког центра Србије два месеца пре рока

Завршени су груби грађевински радови на изградњи нове зграде Клиничког центра Србије, предстоји реконструкција постојеће куле, да се уради фасада на обе зграде, унутршњи радови, постављање инсталација, опремање.

Планирани рок за завршетак реконструкције КЦС је 6. август 2021. године.

Нова зграда има 12 спратова, груби грађевински радови урађени су 2,5 месеци пре рока, а раднике који су ангажовани на градилишту данас је посетио министар здравља Златибор Лончар.

У новој кули биће смештен Ургентни центар, затим 20 операционих сала, имаће најмање 300 болесничких кревета, 150 кревета интензиовне неге, одељење за ангиографију, одељење нуклеарне медицине, лабораторија.

Предстоје радови на фасади, постављање инсталација - водовод и канализација, електро и машинске инсталације.

Министар здравља је након разговора са радницима рекао да је њихов једини захтев био да не остану без посла и да се одмах настави са радовима на другој фази.

"Нико неће остати без посла, сви ће наставити да раде на фази Б и на осталим фазама", рекао је Лончар и додао да су на реконструкцији КЦС ангажовани радници из Србије.

Министар каже да је са извођачем радова договорено да се до зиме уграде прозори и врата, како би током зиме могли да се раде унутрашњи радови.

Он је подсетио да је завршен КЦ Ниш, али и да ускоро почињу радови на реконструкцији КЦ Војводина и КЦ Крагујевац.

"То је нова димензија Србије. Обећали смо то грађанима Србије, људима који раде у здравству, пацијентима и то остваруијемо. Имаћемо потпуно нова четири клиничка центра", нагласио је министар.

Директор Клиничког центра Србије Милика Ашанин рекао је за РТС да је завршена градња нове куле Клиничког центра Србије, а то је грађевински подухват.

"За пет месеци и десет дана уграђена је оволика конструкција са 12 етажа 2,5 месеца пре свих извођачких рокова", рекао је проф. Ашанин.

"Клинички центар добиће 27.000 метара квадратних простора који ће бити најамодерније опремљени са најбољим могућим условима за рад, преглед и терапију пацијената", рекао је професор.

Добија се и 500 кревета, од чега 150 кревета интензивне неге, 50 кревета дневне болнице, 20 операционих сала, одељење за ангиографију и нову лабораторију, истакао је Ашанин.

Указује да је на овом објекту радило свакодневно око 250 до 300 радника. Ови радови се настављају у истом темпу.

"Скинули су до сада 13.000 метара квадратрних фасаде и настављају се радови на фасади и на крову. Истовремено се ради и технички блок одакле крећу све инсталације", каже Ашанин.

Пре месец дана је отворен и приступни пут између Клиничког центра Србије и Хитне помоћи. То је, како истиче Ашанин, био стратешки потез јер је отоврен четврти улаз за Клинички центар Србије.

"Сада су пацијенти из Хитне помоћи за пар минута у КЦС, а тешки болесници који долазе из града и из унутрашњости на најкраћи начин улазе у КЦС", каже Ашанин.

По старом српском обичају за завршетак грубих грађевинских радова припремљен је и ручак за раднике - војнички пасуљ, а они су министра даривали кошуљом.

Будући изглед

Извор Танјуг/РТС