Вантелесно оплођење омогућено за скоро 1.000 парова

Клиника за гинекологију и акушерство Клиничког центра Србије (КЦС) и Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) потписали су данас уговор који ће омогућити да се на годишњем нивоу удвостручи број од око 300 парова који су укључени у програм циклуса вантелесне оплодње.

"Удвостручићемо капацитете потписивањем пословно-техничке сарадње са РФЗО. На тај начин клиника ће, уз одговарајуће организационе промене, значајно повећати могућности да се у нашој установи увећају капацитети за програм вантелесног оплођења. На основу стратегијских планова надамо се да ће од ове године тај број достићи и 1.000 циклуса годишње", рекао је директор КГА КЦС проф. др Александар Стефановћи, изражавајући посебно задовољство што се те могућности отварају баш у години када Клиника за гинеколгију и акушесртво КЦС обележава 90 година свог постојања. Напомињући да се та клиника вантелесном оплодњом бави од 1987. године, он је нагласио да би КГА своје капацитете за вантелесну оплодњу требало са око 300 циклуса годишње да повећа најмање двоструко. Према његовим речима, потреба за потписивањем овог уговора наметнула се као последица све већег броја парова који траже помоћ за вантелесну оплодњу.

Директор РФЗО проф. др Момчило Бабић изјавио је да је данашње потписивање уговора за Србију, али и за њега лично, један од најзначајнијих догађаја. “Потписати уговор којим ће РФЗО финансирати 1.000 покушаја вантелесне оплодње, односно рођење најмање 400 нових беба у Србији током ове и наредне године изузетан је догађај”, рекао је Бабић. Према његовим речима, дуплирање капацитета за вантелесну оплодњу КГА КЦС практично ће значити поништавање листе чекања за ту процедуру, јер се на њој тренутно налази 430 парова.

Министарка здравља проф. др Славица Ђукић Дејановић поручила је да је опредељење Министарства на чијем је челу да број циклуса за вантелесну оплодњу не буде мера квалитета рада неке институције, већ да то буде број рођених беба.“Мислимо да највећи број беба треба да се роди тамо где су простор, опрема и кадрови на таквом нивоу да, уз одређену финансијску подршку и стручне планове, резултира рођењем беба. Сматрамо да је КГА КЦС заправо место број један за такве догађаје”, рекла је проф. Ђукић Дејановић. Она је подсетила да је протеклих пет година више од 6.000 парова упућено на вантелесну оплодњу и изразила заду овољство што ће се тај број повећати због удвостручења капацитета КГА КЦС.

Помоћник директора КЦС др Златибор Лончар је изразио задовољство што ће стручњаци КЦС бити лидери у што ће убудуће са својим резултатима и квалитетом моћи да постану део евтропске стручне породице у области ВТО, да са својим резултатима потврде квалитет услуга које пружају парова да се остваре као родитељи.

Начелник одељења за ВТО Клинике за гинекологију и акушерство КЦС, проф. др Иван Тулић објаснио је да тренутно ово одљење има само једну мебриолошку радну јединицу, а да ће реализацијом уговора бити опремљене најмање још један, чиме ће се убрзати процес уласка парова у процедуру ВТО и повећати могућности да се успешност ВТО подигне на оптимални ниво. Он је такође указао и на то да се велики број специјалиста усаврашава на нашој Клиници.

Од почетка године РФЗО упутио је 1.229 парова на процес потпомогнутог оплођења у КГА КЦС, ГАК Народни фронт, КЦ Војводине, КЦ Ниш и ЗЦ Ваљево, чији су капацитети тренутно ограничени на 1.460 парова.

Процењена вредност набавке износи 210,6 милиона динара.


(Медија центар КЦС, 22.август, 2013.)