Клиника за неурохирургију добила нови микроскоп

Предраг Ћулибрк, генерални директор компаније Телеком Србија уручио је савремени операциони микроскоп Клиници за неурохирургију Клиничког центра Србије. Донирани микроскоп „Леица М525 Ф40“, који поседује видео систем и има одличне могућности увеличавања биће од изузетног значаја у раду Клинике за неурохиругију на захтевним операцијама, којих се у овој установи обавља око 2.500 годишње.

Генерални директор Телекома Србија Предраг Ћулибрк истакао је да је обнављање и набавка савремене опреме веома важна ставка у унапређењу услова, али и резултата лечења: „ Наш циљ је да помогнемо онима којима је помоћ најпотребнија. Као друштвено одговорна компанија, Телеком Србија настоји да спроводи акције које помажу заједници у најширем смислу. Верујем да ће ова наша донација допринети раду Клинике за неурохирургију, која годишње прегледа и до 15 хиљада пацијената и хоспитализује између пет и шест хиљада болесника. Сасвим је извесно да ћемо и у наредном периоду наставити сарадњу са Клиничким центром Србије и осталим установама којима је потребна помоћ. Телеком Србија је већ обезбедио и бесплатан ИПТВ у просторијама јавне намене за Клинички центар Србије, Клиничко болнички центар Звездара, Универзитетску дечију клинику Тиршова, Институт за здравствену заштиту мајке и детета др. Вукан Чупић и Специјалну болницу за церебралну парализу и развојну неурологију Сокобањска и на тај начин омогућио квалитетнији и садржајнији боравак пацијената на путу ка излечењу.“

Директор Клиничког центра Србије проф. др Миљко Ристић се захвалио на донацији компанији Телеком и напоменуо да ја она и раније донирала значајна средства Клиничком центру као и да се нада да ће се та сарадња наставити на обострано задовољство.

Директор Клинике за неурохирургију, проф. др сц. мед. Миодраг Ракић истакао је важност коју донација компаније Телеком Србија има за ову установу: „Велика ми је част и задовољство да се захвалим компанији Телеком на донацији нашој Клиници, која ће у великој мери унапредити рад наше установе и омогућити да се пацијенти лече у бољим условима. Савремени микроскоп који смо добили обезбедиће извођење најсложенијих операција у неурохирургији, олакшаће рад нашим хирурзима и проширити капацитете наше установе, која је референтна здравствена установа у области неурохиругије и највећи неурохируршки центар не само у нашој земљи, већ и на Балкану. Наши неурохирурзи дневно ураде између 10 и 12 изузетно сложених операција, које, да би биле успешне, захтевају не само велико знање и вештину, већ и савремену медицинску опрему. Више од 90 одсто оперативних захвата код нас изводе се уз помоћ савремених микроскопа, тако да ће овај, најновији који смо добили захваљујући разумевању компаније Телеком, допринети да се наш рад подигне на виши ниво, а пацијенти добију квалитетну услугу у што краћем временском року.“

Неурохируршка клиника, иначе, има велико искуство у примени савремене дијагностике базиране на компјутерској технологији, користи апарате за приказивање крвних судова мозга који су потпуно аутоматизовани и последња су реч технике у свету. Такође, користи и магнетну резонанцу, радиоизотопску дијагностику, дигиталну ангиографију, најмодерније оперативне микроскопе без којих је незамислив рад у хирушким салама, јер се готово 90 одсто здравствених проблема пацијената те клинике решава хируршким путем уз помоћ посебних, високоспецијализованих микроскопа.