Симпозијум „Безбедност и здравље на раду у здравству“

У Сава центру је јуче отпочео тродневни симпозијум „Безбедност и здравље на раду у здравству“ у организацији Удружења медицинских сестара – техничара Клиничког центра Србије „Сестринство“ и Управе за безбедност и здравље на раду Републике Србије а под покровитељством Министарства здравља Републике Србије, а све у оквиру Европске недеље безбедности на раду.

Симпозијум је отворио господин Зоран Ковачевић, помоћник министра здравља. Препуној Сали Сава центра обратили су се и Стана Божовић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике, господин Оливер Хилер, аташе за рад и социјална питања амбасаде Републике Аустрије у Београду, Др Тања Радосављевић, директор Лекарске коморе. Господин Драган Шашић, директор Коморе медицинских сестара и здравствених техничара Србије, Зорица Милошевић, председник Удружења медицинских сестара – техничара Клиничког центра Србије „Сестринство“.

Агенција за безбедност и здравље на раду ЕУ основана је од сртране ЕУ како би испунила све веће захтеве за подацима из области безбедности и здравља на раду. Агенција се налази у Билбау, Шпанија и запошљава стучњаке из ове области и области информација и комуникација. Циљ Агенције је да се унапреди живот, односно безбедност и здравље на раду, тако што се стимулише размена техничких, научних и економских информација између свих оних који су укључени у област безбедности и здравља на раду. Ово укључује запослене, послодавце, представнике за безбедност и здравље на раду, стручњаке како националних тако и тела ЕК.
Од 2000. године, Агенција за безбедност и здравље на раду ЕУ, организује Кампање «Здрава радна места» (раније познате под називом Европска недеља безбедности и здравља на раду). Кампање су основни алати за подизање свести о питањима која се тичу безбедности и здравља на раду као и промоција идеје да је унапређење безбедности и здравља на раду добро за пословање. Ова врста Кампања је за сада најбројнија на целом свету.

Кампања траје две године и укључује стотине организација земаља чланица ЕУ, земаља ЕФТА, земаља кандидата и потенцијалних кандидата. Агенција за безбедност и здравље на раду ЕУ чини да информације, практични водичи и алате буду доступни на више од 20 језика ЕУ. Такође, Агенција обезбеђује подршку различитим организацијама које желе да организују различите догађаје на тему подизање свести.

Тема Кампање 2012-2013 је “Радимо заједно на превенцији ризика”. Кампања 2012-13 је фокусирана на превенцију ризика, управљање ризицима, охрабривању руководства да активно учествује у смањењу ризика и охрабривању запослених, њихових представника да раде са руководством како би смањили ризике.

Недеља безбедности и здравља на раду одржава се једном годишње у октобру месецу, са фокусом на догађаје из ове области и она може да укључи тренинге, конференције, радионице, постере, филмове, фото такмичење, квизове, шеме за сугестије, адвертајзинг кампање и прес конференције.