Затварање аурикуле леве срчане преткоморе

Болесници који имају тзв. аритмију абсолуту су под високим ризиком за настанаг можданог удара (шлога) због могућности да се из тзв. аурикуле („кесасти продужетак“) леве преткоморе срца „откачи“ тромб који потом запуши крвни суд на мозгу.

Ова врста можданих удара је праћена великим степеном смртности и инвалидности. Главни начин на који се настанак ове врсте можданог удара може спречити јесте узимање тзв. антикоагулантне терапије (лекови против стварања крвних угрушака). Међутим, постоји група болесника који имају висок ризик од крварења (нпр. чир на желуцу и дванаестопалачно цреву, крварење из дебелог црева итд.) због чега узимање ове терапије није безбедно за њих. Дакле, један проблем (шлог) може настати ако се не узима терапија против стварања угрушака, а други проблем (крварење) код њих може настати ако узимају ову терапију. До пре пар година је то био готово нерешив проблем, све док није направљен уређај којим се овај извор тромба у аурикули може потпуно запушити и тиме спречити да се тромб створи и евентуално откачи. Ова интервенција се врши помоћу специјалних катетера из препоне болесника, без отварања грудног коша.

Од ове године ће се ове интарвенције радити и у Србији, уз велику подршку Републичког фонда за здравствено осигурање, Удружења кардиолога Србије и Радне групе за катетеризацију срца и перкутане коронарне интервенције Удружења кардиолога Србије, а прва интервенција је урађене данас у сали за катетеризацију срца Клиничког центра Србије, а извео ју је тим лекара предвођених Професором Миланом Недељковићем, помоћником директора Клиничког центра Србије.