Донацији Фонда Драгица Николић

Донација се састоји у изузетно важним медицинским апаратима, који ће знатно унапредити и олакшати рад у УЦ.

Донира се:

  • Апарат за анестезију марке МИНДРАY (за операциони блок Ург. центра)
  • Два апарата за одређивање биохемијских анализа марке МИНДРАY (за лабораторију Ург. центра)
  • Апарат за хемостазу марке САГО (за лабораторију Ург. центра)
  • Дефибрилатор (за ургентну кардиологију УЦ) марке МИНДРАY
  • Два ЕКГ апарата (12-канални дигитални и троканални ЕКГ апарат (за Ургентну кардиологију УЦ) марке СОНОСЦАПЕ
  • Пулсни Оксиметар за одређивање сатурације марке МИНДРАY (за општу интензивну интернистичку негу УЦ)


Посебна погодност је што се уз апарате за лабораторијске анализе донира и неопходни реагенс, за коришћење до краја ове године, а за следећу годину омогућава се набавка уз попуст од 30 до 40%. Све прецизирано уговором.

Сви апарати су кинеске производње, изузев апарата за хемостазу.

МИНДРАY је највећи произвођач и дистрибутер медицинске опреме, заступљен у 190 земаља, на свим континентима. Спада у прва три најбоља и најквалитетнија произвођача медицинске опреме на свету. СОНОСЦАПЕ, уз МИНДРАY такође један од најзначајниијих кинеских произвођача апарата за ултразвучну дијагностику и ЕКГ апарате.

Ова донација има огромну материјалну вредност - са апаратима и додатном опрему око 300 хиљада долара. Али вредност донације је немерљива у односу на примену - на број пацијената који се прегледају ЕКГ-ом, којима се одређјују лаборат. анализе, који се оперишу... који се код срчаног застоја апаратима враћају у живот! Захвални смо донатору, Фонду гђе Драгице Николић што је препознала стварни значај Ургентног центра КЦС за Београд и Србију, за све грађане које задеси невоља било да су београђани, грађани Србије или странци...

Имајући у виду фреквентност и укупан број пацијената, мора се истаћи да је ово изузетна донација за здравство Србије уопште. У Ургентни центар долазе пацијенти из целе Србије, како због трауме тако и због лечења најкомпликованијих обољења која се у другим болницама не могу лечити.

Посебно задовољство је што у донацијама учествују произвођачи из Кине који иначе заузимају водеће место у свету. Имамо прилику да се директно захвалимо његовој екселенцији амбасадору Републике Кине.