Уграђено прво вештачко срце у Србији

У Клиничком центру Србије успешно је завршена прва операција уградње вештачког срца. Педесетчетворогодишњем Владимиру Петковићу из Панчева уграђен је механички орган који треба да му помогне да дочека трансплантацију срца.

Операција је почела мало после осам часова и трајала је нешто више од четири сата. У операцији је учествовало петнаестак људи, а ову интервенцију је предводио кардиохирург Миљко Ристић.

"Велико олакшање је што смо завршили. Коначно немам разлога да се плашим да није протекло како треба. Сада преостаје време постоперативног периода, када су могуће разне компликације, које ми не очекујемо, али спремни смо и за њих. Уколико тај први период, од 12 до 24 сата, прође у реду, пацијент ће бити одвојен од респиратора и моћи ће да полако преузима своје физиолошке функције", каже доктор Ристић.

У операционој сали биле су и колеге из Немачке, које су биле задужене за обуку наших лекара, који већ имају искуства са оваквим процедурама. "Овакву операцију не можете да урадите сами. Она захтева тимски рад и максимално обучене кардиологе, кардиохирурге, инструментарке, и тако даље. Велики број људи увршћен је у ову врсту операције. Знајући њихове квалитете, ја сам од првог дана био сигуран да ће се ово завршити као што се и завршило", истиче доктор Миљко Ристић.

Према његовим речима, постојао је страх да пацијент неће дочекати операцију јер је његово срце било толико ослабљено да није могао сам да пређе ни неколико метара. "Пацијент је неколико пута био хоспитализован, лечен медикаментима и ово је био једини начин лечења који је остао. Добро је да је дочекао то вештачко срце, које ради већ 45 минута са параметрима које пратимо. Очекујемо најбоље могуће резултате", каже доктор Ристић.

Како каже, пацијент са вештачким срцем најдуже може да живи и пет година, а после тога мора да се појави донор како би се решило коначно стање пацијента.

Вредност апарата који ће заменити биолошки орган, а пацијенту продужити живот, јесте 150.000 евра и донација је произвођача.

У тиму који је урадио прву овакву операцију у Србији и ушао у историју наше медицине – налазе се и кардиолог Емилија Несторовић, кардиохирург Света Путник, анестезиолог Дејан Мирковић, перфузер Славко Кулић, инструментарка Мира Богдановић и остали.