Дан свести о Паркинсоновој болести

Паркинсонова болест је после Алцхајмерове болесте, друга по учесталости неуродегенеративна болест мозга која се јавља код сваке 100. особе старије од 60 година, односно сваке 50. особе старије од 65 година. И поред интензивних истраживања до сада није пронађен лек којим се болест може излечити, али помоћу савремене терапије могуће је у значајној мери дуги низ година контролисати симптоме болести.

Током периода лечења које се сада не мери годинама, већ децинијама оболели се и поред ефикасне терапије сусрећу са низом специфичних проблема и ограничења, од којих су неки последица не саме болести, већ предрасуда и погрешне перцепције болести у широј друштвеној заједници. Светски Дан свести о Паркинсоновој болести се обележава 11. априла, а први пут ове године обележен је и код нас у организацији Клинике за неурологију, Клиничког центра Србије у Свечаној сали деканата Медицинског факултета у Београду.

Оболели од ове болести поделили су међусобно своја искуства и проблеме са којима се сусрећу, а у комуникацији са Удружењима болесника оболели од других хроничних болести започели активности усмерене у правцу формирања Удружења болесника са Паркинсоновом болешћу. Основни циљ свих активности је подизање свести о Паркинсоновој болести у друштву, специфичним проблемима са којима се оболели и чланови њихових породица сусрећу, и указивање на предрасуде и неистине о самој болести које постоје не само у друштву, већ и међу лекарима.

У оквиру обележавања Дана свести о Паркинсоновој болести у холу испред Свечае сале деканата организована је изложба радова пацијената са Паркинсоновом болести.